nieuws

RIVM: "Sporten op kunstgras met rubberkorrels is niet gevaarlijk"

'De rubberkorrels zijn niet gevaarlijk'
'De rubberkorrels zijn niet gevaarlijk'
Sporten op kunstgrasvelden met rubberkorrels is niet gevaarlijk. Dat concludeert het RIVM na onderzoek naar de korrels van vermalen autobanden.
Uit analyse van de korrels blijkt dat er in de korrels stoffen zitten die geassocieerd worden met kanker, maar in kleine hoeveelheden waardoor het extra kankerrisico 'verwaarloosbaar' is.

Onderzoek
Het RIVM startte een onderzoek omdat wetenschappers in het televisieprogramma Zembla meenden dat de rubberkorrels een verhoogd risico op kanker veroorzaken. Dat zorgde voor veel onrust. Enkele Overijsselse sportverenigingen haalden hun jeugdspelers van de kunstgrasvelden en lieten hen alleen nog voetballen op grasvelden.
Onderzoekers bestudeerden honderd kunstgrasvelden met korrels van rubbergranulaat. De kankerverwekkende stoffen komen volgens de onderzoekers maar in '(zeer) beperkte mate vrij' als erop gesport wordt.
Hoewel de resultaten volgens het RIVM geen aanleiding geven om gezondheidsschade te verwachten, pleit het instituut wel voor betere gezondheidsnormen voor de velden met rubberkorrels. De normen zijn namelijk in alle landen anders. Ook gelden er voor rubberkorrels in bijvoorbeeld rubbertegels andere regels.

Niet in mond stoppen

Het RIVM benadrukt wel dat sporters de rubberkorrels alleen moeten gebruiken waarvoor ze bedoeld zijn. "Kleine kinderen moeten het niet onbeperkt in hun mond stoppen”, stelt het instituut. "Maar dat geldt ook voor grind en zand."
Het RIVM heeft de afgelopen periode ook een onderzoek afgerond naar de consumentennorm voor rubberen valdempingtegels. De resultaten van dit onderzoek worden in de loop van vandaag bekendgemaakt.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.