nieuws

We schaffen massaal het betaald parkeren af, maar heeft dat zin?

Betaald parkeren. Voor veel ondernemers is het een doorn in het oog. Daarom schaffen steeds meer Overijsselse gemeenten het betalen af.
De parkeerautomaten moeten uit het straatbeeld verdwijnen, als het aan de ondernemers ligt. "Betalen om te parkeren is niet gastvrij. Er moet een mogelijkheid zijn om langer te winkelen dan het bedrag dat je in de automaat hebt gegooid", stelt Henny Zomer, centrumadviseur bij ROV Raalte.

Niet overtuigd

Niet iedereen is ervan overtuigd dat het afschaffen van betaald parkeren een positief effect heeft voor de winkeliers. Hillie Talens is onderzoekster bij CROW, een onafhankelijk kennisplatform voor verkeer, vervoer en infrastructuur. Zij is niet overtuigd. "Ik geloof graag dat ze tevreden zijn, maar ik heb geen cijfers gezien die dat onderschrijven."

Lege plekken

In Steenwijk is het betaald parkeren al twee jaar afgeschaft. Ondanks dat de invloed niet is onderzocht, is wethouder Jacques Wagteveld tevreden. "Ik zag veel lege parkeerplekken, dat is nu niet meer het geval."

Niet gratis

Gratis parkeren is absoluut niet gratis. "De parkeerplaats moet onderhouden worden en moet vaak verlicht zijn. Dat kost allemaal geld", legt Talens uit.
Daarom moeten de ondernemers in Raalte samen in tien jaar een bedrag van 750.000 euro ophoesten. "We willen er samen een gastvrij centrum van maken, zonder betaald parkeren", besluit Zomer.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.