Cursus Kracht van Herinneringen grote steun voor dementerenden en mantelzorgers

Als je partner of naaste familie dementerend is, wordt het vaak lastig het contact goed te houden. De cursus Kracht van herinneringen helpt dementerenden én mantelzorgers om elkaar beter te begrijpen, en ook om weer plezier te hebben samen.

De cursus Kracht van Herinneringen wordt onder meer gegeven door de stichting Evenmens. Deze stichting ondersteunt mantelzorgers en andere vormen van informele zorg. De cursus is bedoeld voor mensen met dementie die nog thuis wonen, samen met hun naaste mantelzorger, dit is vaak de partner. De cursus bestaat uit  6 tot 8 bijeenkomsten.

Luikjes openen

De bijeenkomst begint met een gezamenlijk deel, waarin de de deelnemers onder professionele begeleiding herinneringen ophalen aan de hand van thema's, zoals de natuur, vakantie of school. Door samen te praten, maar ook te proeven, voelen, ruiken en luisteren komen herinneringen weer tot leven.

In het hoofd van iemand met dementie kunnen daardoor weer luikjes opengaan die al lang gesloten waren. De wereld van nu begrijpen ze niet altijd meer, maar de herinneringen zijn er vaak nog wel. Zo kan er weer een gesprek ontstaan met de partner, iets wat in het dagelijks leven vaak niet meer mogelijk is.

 

Acceptatie

In het tweede deel van de bijeenkomst gaan de mantelzorgers apart zitten en kunnen ze ervaringen uitwisselen. Vaak is er strijd en onbegrip tussen partners of familieleden. Om het contact toch goed te houden moet je je wel aanpassen, en accepteren dat je partner niet meer de oude is. Dat maakt het makkelijker om met de dementerende om te gaan.

Anita Groot Obbink van Evenmens begeleidt de cursus en geeft tips: "Als je partner bijvoorbeeld vraagt: 'waar is mijn moeder nou?' Dan kan je beter niet zeggen: 'Dat weet je toch, die is al jaren dood'. Dat kan angst en verwarring geven. Je kunt er dan beter wat omheen praten, en vragen stellen over die moeder, wat was ze voor iemand? Dan heb je een gespreksonderwerp en geen frustratie."

Langer thuis

De overheid wil dat mensen zo lang mogelijk thuis blijven wonen. En ook veel mantelzorgers willen hun partner of familielid zo lang mogelijk in zijn of haar vertrouwde omgeving verzorgen. Als het contact tussen de dementerende en de mantelzorger goed is, en er geen ruzie of frustratie ontstaat dan houden ze het vaak langer vol.

De cursus Kracht van Herinneringen is een goede manier om mantelzorgers hierbij te ondersteunen. De provincie Overijssel ondersteunt daarom deze bijeenkomsten. Mensen die geïnteresseerd zijn in de cursus kunnen informeren bij hun zorgconsulent of wijkteam.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws Verhalen
Deel dit artikel:

Reageren