nieuws

Rabotheater krijgt per direct 300.000 euro; problemen groter dan aangenomen

Het Rabotheater in Hengelo
Het Rabotheater in Hengelo
Het Rabotheater krijgt 300.000 euro van de gemeente Hengelo. Het geld is bedoeld als bijdrage in de kosten voor aanpassing van de toneelhijsinstallatie in de grote zaal van het theater. De (financiële) problemen bij het theater zijn groter dan aangenomen, aldus de gemeente.
De aanpassing is nodig om de veiligheid in de toekomst te kunnen blijven waarborgen. Het werk moet in de zomer van
2017 worden uitgevoerd. Eigenlijk zou de gemeenteraad nog groen licht moeten geven voor de drie ton. Gezien het mogelijke gevaar voor de veiligheid wil het college daar niet op wachten.

Financieel zwaar weer

Het Rabotheater kan deze investering niet zelf doen vanwege de financiële situatie waarin het theater verkeert. Vorige maand besloot de gemeente al om die reden een bezuiniging van 50.000 euro terug te draaien.

Het college van burgemeester en wethouders heeft samen met het Rabotheater laten onderzoeken hoe het theater toekomstbestendig kan worden. De belangrijkste conclusie is dat het theater met de huidige subsidie van ruim 1,2 miljoen euro niet kan voortbestaan in de huidige
vorm.

Structureel probleem

Er is sprake van een structureel financieel probleem, omdat er te weinig geld is voor onderhoud van het gebouw en de theatertechnische installaties. Ook is er veel achterstallig onderhoud, aldus de gemeente.
De problemen van het Rabotheater zijn groter dan aanvankelijk werd aangenomen. Dat is aanleiding voor het college om te onderzoeken en terug te kijken naar hoe deze situatie heeft kunnen ontstaan. Om de basis op orde te brengen en te houden, zijn maatregelen nodig,
zowel structureel als eenmalig.

Vijf ton extra per jaar

De gemeente verwacht dat er een bedrag van ongeveer 500.000 euro extra per jaar nodig is. Daarnaast is er eenmalig een investering van ongeveer een miljoen euro nodig. Deze bedragen zijn dusdanig hoog dat het college heeft besloten de gemeenteraad om een besluit te vragen bij de behandeling van de Kadernota 2018-2021.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.