nieuws

Vier jaar cel geëist voor voorbereiden van niet uitgevoerde moord

Rechtspraak
Rechtspraak
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een celstraf van vier jaar geëist tegen een 42-jarige man uit Rijssen. De streng gelovige man wordt verdacht van het voorbereiden van moord of doodslag en het bezit van verboden wapens, zegt het OM.
De man werd op 4 maart dit jaar aangehouden in Hilversum na een melding bij de politie dat iemand zich verdacht gedroeg in een buurt waar veel wordt ingebroken. Onder zijn jas bleek de man een doorgeladen vuurwapen te dragen. Daarnaast vond de politie in zijn auto meerdere messen.

Briefje met naam

De Rijssenaar had een briefje bij zich met daarop een naam en een adres. Uit onderzoek is gebleken dat de man dit adres op internet heeft gevonden door te zoeken naar vooraanstaande leden van radicaal islamitische groeperingen. Getuigen verklaren dat hij eerder die avond heeft aangebeld bij het betreffende adres. Niemand deed de deur open, waarop de man weer is vertrokken.
Mede omdat de man het vuurwapen twee weken eerder had gekocht, verdenkt de officier van justitie hem - naast verboden wapenbezit - van het voorbereiden van moord of doodslag. De verdachte is orthodox-christelijk en is volgens een reclasseringsadvies fundamentalistisch met zijn geloof bezig.
Het OM verdenkt hem er van met een ideologisch motief het beoogde slachtoffer om het leven te hebben willen brengen. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.