nieuws

Mariënheem: kerk is belangrijk voor een leefbare gemeenschap

Mariënheem heeft twee opvallende kenmerken: de N35 splijt het dorp als het ware doormidden. En de enorme kerk domineert het aangezicht van het dorp.
Die weg loopt er nu eenmaal, maar de kerk, daar zijn ze trots op. Ook al loopt ook hier het kerkbezoek terug. Om te horen hoe belangrijk de dorpsgenoten juist dat kerkgebouw vinden, organiseerde de dorpsgemeenschap zich in de werkgroep Geloven in een leefbare gemeenschap Mariënheem. De werkgroep onderzocht waar de dorpelingen behoefte aan hebben en waar ze waarde aan hechten.

Geloven, zorgen voor elkaar en het kerkgebouw

Uit het onderzoek kwamen drie pijlers naar voren: geloven, zorgen voor elkaar en ook het kerkgebouw is belangrijk. Een van de drijvende krachten in de werkgroep is Marion Kogelman.
Kogelman: "We zoeken in alles de verbinding met elkaar. Sportverenigingen, de ondernemers, de school, de creatieve clubs en de kerk, allemaal werken we samen. En al die verbanden versterken elkaar."  

Platform kerk en dorp

Eddy Oude Wesselink van het platform Kerk en Dorp constateert dat veel mensen gehecht zijn aan hun kerkgebouw terwijl ze met het geloof vaak minder hebben. Voor parochies is dat lastig.
Rooms-katholieke geloofsgemeenschappen kampen met beperkingen die het bisdom Utrecht ze oplegt als het gaat om multifunctioneel gebruik van het kerkgebouw. Oude Wesselink: "we moeten alle vastgoed  in een dorp bij dit proces betrekken. Waar is behoefte aan?" 

Overal kerststallen

De werkgroep Geloven in een leefbare gemeenschap Mariënheem slaagde erin de hele gemeenschap te mobiliseren voor een grote kerststallenshow.
Niet alleen in en rondom de kerk maar in het hele dorp waren ze te vinden: vaak zelfgemaakt, soms levend, soms gehuurd. En natuurlijk liep het hele dorp woensdagavond uit om alles te bewonderen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.