Zorgen om vervuilde gracht Kampen: "Omvang vervuiling de Burgel onvoldoende bekend"

Wijkvereniging Binnenstad Kampen maakt zich zorgen om de vervuiling van stadsgracht de Burgel. De wijkvereniging kreeg te horen dat het project voor drijvende tuinen in de gracht niet door kan gaan vanwege de bodemvervuiling.

Volgens de wijkvereniging is de omvang van de vervuiling onvoldoende bekend bij de inwoners. Zo zouden kinderen 's zomers bootje varen in de gracht en wordt er af en toe in gezwommen.

De gemeente en het waterschap willen dat er helemaal géén activiteiten in de Burgel plaatsvinden, om de schone zandlaag die de verontreinigde grond afdekt niet te beschadigen. 

De vervuiling van de Burgel 
De vervuiling van de Burgel is ontstaan door de voormalige gasfabriek en door verontreinigd slib dat vanuit de grote rivieren en riooloverstorten de stadsgracht is ingestroomd. In 2000 is de bodem grotendeels gesaneerd, maar niet alles kon worden weggehaald.
Herald van Gerner van het waterschap: "Anders zouden de kades instorten. Langs de kades is de verontreinigde bodem netjes afgedekt met een schone zandlaag."

Dat het water van de gracht schadelijk kan zijn voor de gezondheid is volgens Nardus Koster niet algemeen bekend. Koster is behalve voorzitter van de wijkvereniging ook raadslid voor Gemeente Belang Kampen.

Koster was tot voor kort niet op de hoogte van de omvang van de vervuiling. Hij kwam daar achter omdat de gemeente vanwege de bodemverontreiniging een streep zette door het project voor drijvende tuinen in de stadsgracht.

Wethouder Geert Meijering (CDA) zegt dat hij aan de slag gaat met de kritiek van de wijkvereniging. "Nog deze maand bespreken we dit in het college. Voor de zomer moet iedereen weten wat je wel en wat je niet kunt doen in en om de Burgel." 

Afdeklaag is verschoven 

De wijkvereniging kreeg al te horen dat de afdeklaag op sommige plekken is verschoven, waardoor verontreinigde grond in contact staat met het water. Om deze afdeklaag niet erger te beschadigen, hebben waterschap en de gemeente afgesproken dat er géén activiteiten in de Burgel mogen plaatsvinden.

Wethouder Geert Meijering geeft toe dat de vervuiling hem dwars zit. "De Burgel is onderdeel van onze mooie binnenstad. Door de verontreiniging lopen we tegen beperkingen aan. Daar willen we vanaf. Het is nu nog een droom voor de toekomst om meer activiteiten op en om de Burgel te laten plaatsvinden. Een levende droom." 

Ziek worden

In een rapport over kanovaren in de Burgel uit de zomer van 2016, blijkt dat de gemeente zich zorgen maakt over mogelijke gezondheidsrisico's. Het rapport werd geschreven door een student van de Universiteit Twente.

Deze student concludeerde dat het bevaarbaar maken van de gracht bijna onmogelijk is en kreeg van ambtenaren te horen dat de bodem niet beroerd mocht worden, omdat anders het oppervlaktewater vervuild zou raken.

Eén ambtenaar zegt in het rapport:  ".. mocht iemand dat water binnen krijgen, dan is het niet onrealistisch dat er iemand ziek wordt, waar dan de gemeente, als eigenaar van de gracht, verantwoordelijk voor wordt gehouden."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Reageren