nieuws

Jaarlijks vijftig reeën op Sallandse Heuvelrug gewond omdat ze opgejaagd worden

De video waarop te zien is hoe een hond op de Sallandse Heuvelrug een ree aanvalt, is geen incident. Dat zeggen natuurorganisaties.
Jaarlijks worden zo'n vijftig dode reeën gevonden die verwondingen hebben opgelopen. Een deel van deze dieren blijkt door een hond gegrepen, maar de reeën raken ook gewond als ze op de vlucht slaan voor bijvoorbeeld wandelaars of loslopende honden.
Of omdat ze door een auto worden aangereden. 

Probleem is het baasje

Op de Sallandse Heuvelrug geldt een aanlijngebod, met uitzondering van een paar losloopgebieden. Maar veel eigenaren houden zich hier niet aan. Met fatale gevolgen.
"Het probleem is dat mensen hun hond niet goed hebben afgericht", zegt een eigenaar van een hond, die zijn viervoeter los van de lijn heeft. "Maar als ik een boswachter zie, doe ik dat wel."
Anderen nemen het risico niet. "Ik wil niemand tot last zijn", zegt een man die zijn hond keurig aan de lijn heeft. 

Winterperiode

Vooral in de winterperiode moeten reeën met rust worden gelaten, zegt boswachter Nijveld. "Ze hebben dan al hun energie nodig om de winter door te komen." 
Een eerder bericht op onze website wordt veel gedeeld. Veel mensen vragen zich af waarom de filmer niet heeft ingegrepen, maar volgens Staatsbosbeheer had dit gevaarlijk kunnen uitpakken voor de filmer. De ree slaagde er in om zich los te rukken. Het is onbekend of het dier nog leeft.
Staatsbosbeheer heeft de film online gezet om zo de eigenaar van de hond te kunnen opsporen, maar ook andere hondenbezitters te waarschuwen.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.