nieuws

Niet alle huurhuizen zijn een paleisje, maar in Overijssel zijn we best tevreden

Tevreden over onze gehuurde woningen zijn we allemaal zeker niet, maar gemiddeld genomen beoordelen de Overijsselse deelnemers aan de enquête over huurwoningen hun huis met een voldoende.
In samenwerking met andere regionale omroepen en de NOS zette RTV Oost een enquête over huurwoningen op. De vragen gingen vooral over de kwaliteit van het huis.

Staat van onderhoud

Van de Overijsselse deelnemers aan de enquête is 15 procent erg ontevreden over de staat van het onderhoud.
Een bescheiden percentage, als je het vergelijkt met de bijvoorbeeld de mensen in Noord-Holland, Noord-Brabant en Limburg. Daar is respectievelijk 31 procent, 25 procent en 21 procent niet te spreken over de staat waarin hun huis verkeert.

Schimmel in huis
Niemand wil het, maar veel mensen hebben het: schimmel in huis. 37 procent van de Overijsselse deelnemers aan de enquête heeft er last van.
Schrikken we daarvan? Och, het is maar hoe je het bekijkt; we zijn er nog lang geen koploper mee. In Noord-Brabant klaagt meer dan de helft van de deelnemers over schimmel in huis. In Noord-Holland zelfs driekwart.

Vocht en lekkage

Water moet uit de kraan komen en niet vanuit het plafond langs de muren lekken. Wat dat betreft zijn de Overijsselse deelnemers aan de enquête niet te benijden. 
44 procent meldt last te hebben van vocht of lekkage in huis. Er is een schrale troost. Ook in andere provincies zijn vocht en lekkage een veel genoemd probleem.

Lekker warm

De woning lekker warm stoken is echt wel een dingetje, blijkt uit de enquête. Dat lukt namelijk 46 procent van de Overijsselse deelnemers niet of nauwelijks.
Landelijk is dit beeld niet veel beter. Hier valt bij de meeste woningverhuurders nog veel winst te halen.

Toch een voldoende

Ondanks schimmel, vocht en lekkages, beoordelen de Overijsselse deelnemers aan de enquête hun huurwoning met een 6,2. Alleen in Drenthe en Flevoland valt het rapportcijfer iets hoger uit: 6,4.

Klagers laten eerder van zich horen

De enquête is landelijk verspreid via de websites van alle regionale omroepen, en bevat daardoor een goede regionale spreiding. In totaal hebben bijna 9000 mensen de enquête ingevuld.
Omdat mensen met klachten de enquête naar waarschijnlijkheid eerder invullen dan mensen zonder klachten, zal het gemiddelde cijfer waarschijnlijk lager zijn dan het daadwerkelijke gemiddelde.
Voor een landelijk beeld is de enquête daardoor niet geschikt. De uitkomsten zijn wel geschikt om een goede vergelijking te maken tussen provincies.”
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.