nieuws

Onno Jacobs: "Ik heb me het afgelopen jaar écht vastgebeten in FC Twente"

FC Twente krabbelt op. De voetbalclub uit Enschede is met een zevende plek de winterstop ingegaan en de club is definitief gepromoveerd naar de veilige "categorie 2" en mag dus haar licentie behouden. Tijd om terug te blikken op het bewogen jaar. Jacobs: "Het was hectisch, hevig en intensief. Maar ik heb geen moment wakker gelegen en me er echt in vastgebeten. Want ik kan slecht tegen m'n verlies."
Het was geen makkelijke opdracht, FC Twente redden. Maar het moeilijkste vond Jacobs als anderen medelijden met hem hadden. "Dat is het ergste dat je in sport kan overkomen. Weet je waarom? Dan nemen ze je niet meer serieus. Dan denken ze; hij is geen tegenstander meer." De wedstrijd is nu gespeeld en Jacobs heeft gewonnen. "Ja, dat denk ik wel."

'Ik liep ook wel eens vloekend en tierend over de gang'

Jan van Halst zegt dat hij nooit zou kunnen hebben gedaan, wat Jacobs in 2016 deed voor FC Twente. "Nee, ik had nooit kunnen doen wat Onno gedaan heeft. Hij kan heel goed de rust bewaren. En hij liet nooit het koppie hangen." Jacobs: "Tuurlijk, ik liep ook wel eens vloekend en tierend over de gang. Maar vaak zei ik: 'Laten we er één nachtje over slapen'. Dat werkt."
Het enige moment dat Jacobs zegt te hebben getwijfeld aan het voortbestaan van FC Twente was op 10 juni, toen de uitspraak van de rechter kwam. Later werd dit door de beroepscommissie weerlegd. "Toen heb ik gedacht: 'Hebben we het dan verkeerd begrepen?' Maar er was ons iets in het verschiet gesteld. Daar klampte ik me aan vast." 

Clubliefde

Het was Jan van Halst die Onno Jacobs in 2016 naar Twente haalde. "Ja, ik heb hem gepolst. Ik heb zijn naam laten vallen, gelukkig zijn ze met hem in zee gegaan. Hij heeft analytisch vermogen. En als je op 12 borden aan het schaken bent heb je dat wel nodig." Van Halst was destijds niet in dienst van FC Twente. "Je gaat dan meedenken en op de barricade. Dat is clubliefde."
Er zijn veel vragen, rondom het vertrek van Jacobs bij Twente. Nu alles in een rustiger vaarwater lijkt te zijn, vertrekt de Rotterdammer. "Het heeft echt te maken met mijn privé-situatie." Van Halst: "Soms reed Jacobs zich vanuit Rotterdam bijna dood, om tóch bij vergaderingen te zijn. Wil je zo'n club leiden, dan moet je in de buurt wonen."

Tweede kans

Van Halst keert nu terug, nadat hij de club in 2011 gedag zei. "Niet iedereen denkt dat ik destijds meer wist over de gang van zaken. Maar mijn onderbuikgevoel klopte, dat heeft me niet in de steek gelaten. Ik zie mijn terugkeer nu ook niet als een tweede kans."
Beide heren willen vooruit kijken. Moeten oud-bestuurders verantwoordelijk gehouden moeten worden voor de ontstane wanorde? Jacobs: "Ik vind dat niet relevant. Soms noemde ik het een duivels dilemma. Maar ik heb altijd gedacht: 'Wat is goed voor de licentie?' Deze regio is namelijk beter af in de eredivisie, dan met een slepende rechtszaak."
Van Halst: "Er is maar één belang en dat is de club in leven houden. En dan moet je soms concessies doen. Als mensen willen terugkijken, dan moeten ze dat maar doen. Voor mij is dat alleen maar negatieve energie. Vooruit kijken dus." 
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.