nieuws

Rechter: naoorlogse panden Enschede moeten opnieuw onderzocht

De gemeente Enschede moet opnieuw onderzoeken of twaalf gebouwen een beschermde status moeten krijgen. Dat heeft de Rechtbank Zwolle bepaald.
De rechtbank stelt daarmee erfgoedorganisaties het Cuypersgenootschap en Bond Heemschut in het gelijk. Zij vinden dat de gemeente niet goed genoeg naar de panden heeft gekeken.

Bezwaar

Hun bezwaar tegen de beslissing om geen monumentale status te verlenen aan de panden leverde afgelopen zomer niets op. De enige optie was de gang naar de rechter.

Hogere attentiewaarde

De gemeente voert aan dat de panden genoeg zijn beschermd omdat ze een 'hogere attentiewaarde' hebben. Dat is niet genoeg, zegt de rechtbank. Een monumentale status biedt meer bescherming.
Daarnaast zouden enkele eigenaren bezwaar hebben gemaakt tegen zo'n status. Die zou meer onderhoudskosten met zich meebrengen en het verdwijnen van een subsidieregeling, bedoeld voor die extra kosten, zou dat bemoeilijken.

Algemeen belang
Maar het algemeen belang gaat voor, zo oordeelde de rechtbank. Het verdwijnen van de subsidieregeling kan geen reden zijn om panden geen beschermde status te bieden.
De gemeente moet nu opnieuw per afzonderlijk pand onderzoeken of het in het algemeen belang is een monumentale status te verlenen, of dat het belang van de eigenaar voor gaat.

"Meer dan geld"

Namens het Cuypersgenootschap en Bond Heemschut stelt Jan Astrego verheugd te zijn over de uitspraak. "Dit is niet alleen belangrijk voor Enschede maar voor meer gemeenten. Zij worden gedwongen een mening te formuleren over de bescherming van cultureel erfgoed. Het gaat om meer dan geld."
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.