nieuws

Geen snelrechtzittingen in Overijssel voor misdragingen tijdens jaarwisseling

Rechtspraak / uitspraak / Vrouwe Justitia
Rechtspraak / uitspraak / Vrouwe Justitia © iStock
Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland brengt naar aanleiding van de jaarwisseling geen zaken voor de zogenoemde supersnelrechter. Dat zegt een woordvoerster van het arrondissementsparket.
Er zijn in Overijssel en Gelderland 47 strafbare feiten met betrekking tot de jaarwisseling aan justitie voorgelegd. Daarvan komen zeker veertien zaken voor de rechter. Deze zijn niet zo onderscheidend dat er snelrecht toe moet worden gepast en worden op de reguliere manier behandeld. In 26 zaken wordt nog onderzoek gedaan door het OM.

Geweld tegen personen met openbare functie

Van de 47 'oud-en nieuw-zaken' die door justitie in Oost-Nederland worden afgedaan, gaat het in vijftien gevallen om de één of andere vorm van geweld tegen personen met een openbare functie, zegt de woordvoerster.  
Justitie moet zich over net zo veel zaken buigen als vorig jaar. Toen werden er ook 47 strafbare feiten aan het OM voorgelegd. Ook een jaar geleden waren er geen supersnelrechtzittingen.

Landelijke cijfers

Elders in Nederland zijn er wel supersnelrechtzittingen. De politie bracht na een eerste inventarisatie tijdens deze jaarwisseling 344 zaken aan bij het OM. Dat zijn er meer dan tijdens de voorgaande jaarwisseling: toen waren dat er landelijk 276.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.