nieuws

Masja de Roy: 'In ieder mens zit een verhaal'

Mensen in een kwetsbare positie helpen om volwaardig deel te nemen aan de samenleving. Dat is het idee achter Minikronieken, een initiatief van filmmaker Masja de Roy uit Hengelo.
"We nodigen gewone mensen uit om een film te maken. Dat doen we in verschillende gemeenten. Een van de doelen is verbinding. Een ander doel is creatief bezig te kunnen zijn met moderne media", zegt De Roy.

Minikronieken

Minikronieken zijn korte films van vijf à tien minuten en worden gemaakt met minimale benodigdheden, zoals een telefoon en gratis computerprogramma's. Met hulp van professionals maken burgers met uiteenlopende achtergronden een film over elkaars leven. 
Dankzij de minikroniek worden de deelnemers deelgenoot van elkaars leven. Dit gebeurt in workshops waarin ze leren videoportretten te maken. Hierdoor ontmoeten ze medemensen buiten hun vertrouwde eigen kring, van een andere generatie, of uit een andere cultuur. Het verschil in leefwerelden vormt een bron van inspiratie en ontdekking.

Levensverhaal

De Roy is van huis uit hulpverlener en gebruikt haar kennis van coaching en positieve psychologie met het vertellen van een verhaal via een film. Samen met filmmaker Bert van der Molen geeft ze cursussen aan groepen senioren, vluchtelingen en werkzoekenden. En sinds kort geven ze cursussen waarin deelnemers in kwetsbare posities en zelfredzame burgers gecombineerd zijn. Daarbij horen ook cursussen voor anderstaligen, speciaal bedoeld voor vluchtelingen en immigranten.
Sommigen vertellen graag hun levensgeschiedenis, terwijl anderen willen praten over waar ze goed in zijn of hoe hun toekomst eruit ziet. De kern van de Minikroniek gaat over de vraag 'waar zit jouw kracht?' Dit geeft artistieke vrijheid en zorgt voor een rode draad in de films.

Films in première

Zodra de films af zijn, verschijnen ze op de website van het project en worden ze uitgezonden via lokale televisiezenders. Na afloop van een project kunnen deelnemers doorstromen als ‘Minichroniqueur’, zodat zij anderen kunnen helpen om hun verhaal te verfilmen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.