nieuws

Pastor Van den Berg over carbidschieten: "Moeten er eerst doden vallen?"

Het is oudejaarsdag als een 15-jarige jongen in Wijhe het slachtoffer is van een ongeluk met carbidschieten. Een gebeurtenis die Marinus van den Berg aangrijpt. Als reactie hierop besluit Van den Berg de pen te pakken en te schrijven.
Van den Berg is niet totaal tegen vuurwerk en carbid schieten, maar het moet wel aan professionals overgelaten worden. Volgens hem is het vuurwerk steeds extremer. "De knallen moeten steeds harder, soms zijn het net ontploffende bommen. Het leek zaterdag wel oorlog."

Levens veranderen

Als pastor heeft Van den Berg al veel vuurwerkslachtoffers ontmoet. "Mensen raken hun baan kwijt, verliezen handen of veranderen als mens na zo'n ongeluk. Dan hebben we het nog niet eens over de slachtoffers met hersenschade. Complete levens veranderen, van zowel fysiek als mentaal getroffenen."

Onverminderd door

Het ongeluk in Wijhe grijpt de pastor erg aan, vooral omdat hij een oud-inwoner van Wijhe is. Hij kent het slachtoffer niet, de familie wel. "Het carbidschieten stopte direct in Wijhe, maar in de omgeving ging het onverminderd door. Moeten er dan eerst doden vallen?", vraagt Van den Berg zich in Overijssel Vandaag af.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.