nieuws

Burgemeester Sijbom wil plan aanpak zwaar vuurwerk en geweld tegen hulpverleners

Er moet snel een plan komen om zwaar vuurwerk en geweld tegen hulpverleners aan te pakken. Dat stelt burgemeester Michael Sijbom van Losser, die ook voorzitter van de Landelijke Organisatie van Politievrijwilligers (LOPV) is.
Sijbom roept minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie op om een plan te maken. Zowel in Den Haag als in de regio moeten wij onze verantwoordelijkheid nemen, aldus Sijbom. "De politiek heeft onvoldoende laten zien dat zij het probleem aankan."

Agressie

In verschillende steden en regio's kregen brandweerlieden tijdens de jaarwisseling te maken met agressie van omstanders. Maar dat was niet overal zo. In meerdere regio's, waaronder Twente, konden brandweerlieden ongehinderd hun werk doen. 
Deze jaarwisseling was landelijk zeker 79 keer sprake van geweld tegen een agent. Bij de vorige oud en nieuw waren er 59 van dit soort incidenten. Ook het geweld tegen andere hulpverleners zoals brandweerlieden, ambulancepersoneel en beveiligers nam toe.

Kritieke toestand

In Den Haag werd een politieman op het Kaapseplein aangereden. Hij ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis. Zijn collega's die hem wilden helpen, werden belaagd. Op sociale media uitten tal van agenten steunbetuigingen aan het adres van hun zwaargewonde collega.
De plaatsvervangend korpschef van de politie en de politievakbond ACP hebben zondag het geweld tegen hulpverleners tijdens oud en nieuw in scherpe bewoordingen veroordeeld. Plaatsvervangend korpschef Henk van Essen noemde het 'te bizar voor woorden' dat mensen er genoegen in scheppen hulpverleners te beletten anderen te helpen.

'Weer misgegaan'

Voorzitter Gerrit van de Kamp van de politievakbond ACP zei dat de agenten nu niet meer zitten te wachten op medeleven of mooie woorden. "Er is eigenlijk al zoveel over gezegd en we hebben al zoveel geprobeerd en gedaan, maar het is weer misgegaan. De politiek moet nu echt actie ondernemen en ons de middelen bieden waar we iets mee kunnen."
Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) noemde het geweld tegen hulpverleners 'onacceptabel'. Via Twitter sprak hij zijn waardering uit voor de inzet van de hulpdiensten. Teamchefs van van politieteam Segbroek in Den Haag reageerden geërgerd op de uitlatingen van de bewindsman.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.