nieuws

Geweld tijdens Oud en Nieuw? In Staphorst lossen ze het zelf op

In Staphorst is een succesvolle manier ontwikkeld om de jaarwisseling rustig te laten verlopen. De politie blijft op de achtergrond en stewards uit de eigen gemeenschap bewaken met succes de openbare orde.
"Het is een gouden formule", zegt Evert Slager van de Stichting Oud en Nieuw Staphorst. Die is ontwikkeld nadat een jaar of tien geleden de jaarwisseling uit de hand liep met vernielingen op en rond de rotonde in het dorp. 
"We hebben daarna gezegd: 'Politie blijf maar weg, we lossen het zelf op'. Uit alle geledingen die met jeugd te maken hebben, zijn vervolgens stewards aangesteld die zich rond de jaarwisseling tussen de jongeren bewegen. Je haalt ze hiermee uit de anonimiteit en spreekt ze aan. 'Hallo Klaas, Hallo Jan' , dan past men wel op om vernielingen te plegen. Het is een simpel trucje, maar het werkt."
Ten opzichte van een jaar of tien geleden is de politie-inzet een stuk minder geworden. In plaats van veertig zijn er nu nog maar zes agenten nodig tijdens oud en nieuw in Staphorst. "Het gaat heel goed, iedereen is tevreden."
Behalve de inzet van een veertigtal stewards heeft ook de organisatie van een feest bijgedragen aan de rustige nieuwjaarswisselingen in het dorp.  
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.