nieuws

Burgemeester Meijer: economische crisis maakte samenleving in Zwolle sterker

Burgemeester Meijer: Zwolle is stad om verliefd op te worden
Burgemeester Meijer: Zwolle is stad om verliefd op te worden © RTV Oost
De economische crisis heeft Zwolle niet zwakker gemaakt, maar juist structureel sterker. Dat zei burgemeester Henk Jan Meijer van Zwolle vanavond in zijn nieuwjaarstoespraak.
Volgens Meijer heeft Zwolle weliswaar magere jaren achter de rug, maar hebben de inwoners elkaar toch opgezocht en samen gebouwd aan de Zwolse samenleving.

'Stad om verliefd op te worden'

"Deze stad is een stad om verliefd op te worden," zei Meijer aan het einde van zijn speech. Volgens de burgemeester komt dat niet zomaar. De stad is populair en is in korte tijd een toeristische trekpleister geworden, die Groningen en Maastricht achter zich laat.
Daaraan werd een belangrijke bijdrage geleverd op Koningsdag. Meijer noemt het een fantastische en memorabele dag, waarop Zwolle en de regio een geweldig visitekaartje aan Nederland hebben afgegeven: "Er gaat geen dag voorbij dat ik er niet op aangesproken wordt."

Respect in discussie over komst azc

De burgemeester roemde in zijn terugblik de manier waarop in Zwolle over de komst van een asielzoekerscentrum is gediscussieerd. Hoewel het azc er niet komt, werd in de voorbereidende gesprekken naar elkaar geluisterd en werd iedereen met respect behandeld. "Terwijl elders ruiten aan diggelen gaan, komen wij bij elkaar in volle zalen en gaan we gewoon een gesprek aan", zei Meijer.

Aanbellen bij burgemeester om zwembad te openen

In zijn lofzang op de provinciehoofdstad noemde Henk Jan Meijer als voorbeeld drie jongens van acht jaar die op een snikhete 12 september bij hem thuis aanbelden. Waarom uitgerekend op die warme dag het openluchtbad werd gesloten en of de burgemeester daar iets aan kon doen?
Hoewel ook Meijer er niets aan kon doen, werd hij daar wel blij van, zegt hij in de nieuwjaarsrede. "Hier groeien dus kinderen op met een heel gezond idee dat ze hopelijk vasthouden. Als jij iets anders wilt, kun je er werk van maken."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.