nieuws

Woonlasten stijgen het sterkst in Deventer

Stadhuis Deventer
Stadhuis Deventer © RTV Oost / Bart Kieft
De inwoners van Deventer hebben de bedenkelijke eer te wonen in een gemeente waar dit jaar de woonlasten het sterkst stijgen.
De woonlasten in Deventer nemen in 2017 toe met 4,5 procent, dat is gemiddeld 35 euro. Daarmee is Deventer koploper in Nederland als het gaat om toenemende woonlasten.

Zwolle en Enschede

Ook in Zwolle stijgen de woonlasten, al is die stijging een stuk minder groot dan in Deventer. Voor huiseigenaren is de stijging gemiddeld 0,8 procent, voor huurders 1,6 procent. Inwoners van Enschede gaan er iets op vooruit: daar dalen de woonlasten met 0,1 en 0,5 procent. Over de andere Overijsselse gemeenten is niets bekendgemaakt. 
De woonlasten in de meeste grote gemeenten dalen namelijk dit jaar. Huurders betalen 1 procent minder dan in 2016 en voor woningeigenaren gaat het om een daling van 0,2 procent. Dat maakt het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) van de Rijksuniversiteit Groningen vandaag bekend.
In 38 onderzochte gemeenten woont 40 procent van de Nederlandse bevolking. De grootste daling van de woonlasten voor huiseigenaren, zoals ozb, afvalstoffen- en rioolheffing, is in Amsterdam met 3,7 procent (27 euro).
De woonlasten voor huishoudens met een eigen woning zijn het laagst in Den Haag (549 euro) en het hoogst in Delft (845 euro).
Huurders zijn in Nijmegen het goedkoopst af. Zij betalen gemiddeld 58 euro aan woonlasten. In Zaanstad zijn ze met 562 euro het duurst uit.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.