nieuws

Burgemeester Heidema van Deventer: in 2017 aanpak ondermijnende criminaliteit

"Ondermijnende criminele activiteiten ontwrichten onze samenleving en raken aan onze integriteit. Het komende jaar willen we tot een samenhangende aanpak komen." Met die woorden heeft burgemeester Andries Heidema een belangrijk voornemen van de gemeente Deventer voor 2017 verwoord in zijn nieuwjaarstoespraak.
Volgens Heidema steekt 'crimineel ondernemerschap' overal de kop op, ook in Deventer. Hij signaleert dat de onderwereld misbruik maakt van de voorzieningen van de bovenwereld. Naast Heidema hebben ook andere Overijsselse burgemeesters in hun nieuwjaarsrede een hardere strijd met 'ontwrichtende criminaliteit' aangekondigd.

Vertrouwen kwijt

Burgemeester Heidema signaleerde dat er net als elders in Nederland veel Deventenaren zijn die het vertrouwen verliezen in het functioneren van de samenleving.
Hij noemt dat een slechte ontwikkeling dat mensen zich in de steek gelaten voelen en dat er zo een luisterend oor komt voor populisme. Volgens Heidema verhardt het debat zich ook in Deventer en is het erg moeilijk om nog in contact te komen met sommige groepen.

Samen met burgers oplossingen zoeken

"De tijd van u vraagt, wij draaien in de verzorgingsstaat is voorbij, maar overheid, bedrijfsleven en instanties moeten niet de verantwoordelijkheid over de schutting gooien en alleen maar eenzijdig regeltjes opleggen aan burgers", zei Heidema.
Volgens de burgemeester moeten overheid, burger en bedrijfsleven daar samen een oplossing voor zoeken. Hij wil meer verbondenheid en is bezorgd over de ondermijning van het vertrouwen in de rechtsstaat door populisme. 

Naast zorgen ook positieve ontwikkelingen

In zijn nieuwjaarsspeech blikte Heidema ook positief en hoopvol vooruit naar 2017. De economie trekt weer aan en dat levert in Deventer nieuwe banen op. De stijging is zelfs meer dan het landelijke gemiddelde. "De neuzen staan weer vooruit."
In 2017 staan mooie evenementen op de agenda, waaronder het EK vrouwenvoetbal, waarvoor Deventer speelstad is.

Bever

Daarnaast wordt letterlijk en figuurlijk flink aan de weg getimmerd, is het stationsgebied volledig vernieuwd en begint de uitgifte van kavels op het A1 Bedrijvenpark te lopen. Heidema: "Met hun komst laten de bedrijven -en de bever!- zien dat Deventer aantrekkelijk is als vestigingslocatie."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.