nieuws

Commissaris van de Koning roept op tot 'schoonheid, zachtheid en kwetsbaarheid'

Commissaris van de Koning Ank Bijleveld is bezorgd over de groeiende verdeeldheid in de samenleving. Ze riep vanmiddag in haar nieuwjaarstoespraak op om weer met elkaar in gesprek te gaan.
"Terugschreeuwen helpt niet, schoonheid wel. Ik blijf geloven in de kracht van schoonheid, zachtheid en kwetsbaarheid." Deze uitspraak van cabaretier Herman Finkers gebruikte Bijleveld in haar toespraak om te beschrijven hoe dat gesprek er volgens haar uit moet zien.
Bij de groeiende verdeeldheid doelt Bijleveld niet alleen op het verloop van de Amerikaanse verkiezingen en de Brexit, maar ook op de spanningen het afgelopen jaar rond de opvang van vluchtelingen zoals in Enschede.

Echt luisteren

Bijleveld riep de aanwezige bestuurders op het provinciehuis in Zwolle op om in gesprek te gaan met inwoners en echt te luisteren. Zo kan kan het onderlinge vertrouwen weer groeien. "Het gaat demonstranten tegen een AZC niet altijd om hun gelijk, ze willen vooral dat we naar ze luisteren. Mensen willen zich gehoord voelen. Lawaai is niet het antwoord."
Ook vindt de Commissaris van de Koning dat initiatieven van burgers meer steunen moeten krijgen. "Hoe kunnen we meer samen optrekken met u, met onze inwoners? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat er wel weer ruimte komt voor eigen initiatief? En hoe kunnen we als overheden dat versterken en daarbij aansluiten?"

Ook positieve voorbeelden

Overigens is Bijleveld niet alleen maar somber. Bij het vluchtelingendossier zag ze juist in Overijssel ook positieve voorbeelden. "De wijze waarop de vluchtelingen een plek hebben gekregen geeft invulling aan het aloude Noaberschap."
Ook noemde ze het succes van Koningsdag in Zwolle en het streekbezoek van de Koning en Koningin aan Noordoost Twente afgelopen jaar. Verder waren er de Olympische successen van Overijsselse sporters in Rio en de cultuurprijs van Overijssel met een oeuvreprijs en ereburgerschap voor Herman Finkers.

Goede cijfers economie

Tot slot blikte de Commissaris van de Koning met enige trots terug op een groot onderzoek van vorig jaar waaruit blijkt dat de economie in Oost-Nederland het de afgelopen 15 jaar beter heeft gedaan dan gemiddeld in Nederland.
"Dat succes kunnen en willen we als provincie niet claimen, velen van u hier hebben daar aan bijgedragen. Maar het is wel ons streven onze regionale economie verder te ontwikkelen. Bijvoorbeeld door midden en klein bedrijf te ondersteunen maar ook door innovaties te stimuleren."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.