nieuws

Mannelijke slachtoffers huiselijk geweld kunnen nu terecht in opvanghuizen Zwolle

Mannelijke slachtoffers van huiselijk geweld in de omgeving van Zwolle kunnen nu terecht in opvanghuizen voor alleen mannen. Zwolle is daarmee één van de zes gemeenten in Nederland die dit aanbiedt.
Kadera, een organisatie tegen huiselijk geweld, biedt de opvanghuizen aan.

Een groot taboe

Waar er voor vrouwen steeds meer aandacht komt voor huiselijk geweld, blijven mannen hierin achter. Adjunct directeur Jos Elshof van Kadera beaamt dit. "Er zit een taboe op huiselijk geweld onder mannen", zegt hij. "Er is weinig aandacht voor en dat proberen wij nu te doorbreken." 

Hoe ziet het eruit?

Kadera probeert de opvang en zorg van patiënten gescheiden aan te bieden. "Het is de bedoeling dat de slachtoffers bij ons zoveel mogelijk zelfstandig gaan wonen. Het is niet zo dat ze in huizen achter een gesloten hek komen te wonen." 

Brede definitie

Voor deze opvang wordt huiselijk geweld breder getrokken dan alleen problemen met je partner. Deze opvang geldt ook voor mannen die last hebben van eerwraak, financiële uitbuiting en mensenhandel.
De opvangcentra bevinden zich nu al in vier andere grote steden. Zwolle en Tilburg worden nu aan dit rijtje toegevoegd. In de vestiging in Zwolle kunnen nu zes personen terecht.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.