nieuws

Provincie koopt landbouwgrond van Almelo voor ruilverkaveling

Landbouwgrond bij Almelo in de aanbieding
Landbouwgrond bij Almelo in de aanbieding © RTV Oost
De provincie Overijssel koopt 173 hectare landbouwgrond van de gemeente Almelo. De provincie gaat de grond aanbieden aan melkveehouders uit Natura 2000 gebieden, die hun bedrijf willen verplaatsen.
Overijssel telt 24 Natura 2000 gebieden. In gebieden waar het herstel van de natuur voorrang heeft, worden omliggende agrarische bedrijven in hun mogelijkheden beperkt. Deze agrarische bedrijven kunnen gebaat zijn bij een bedrijfsverplaatsing of ruilverkaveling. Met het vrijmaken van 173 hectare aan landbouwpercelen aan de noordkant van Almelo hoopt de provincie vervangende grond te kunnen aanbieden aan gedupeerde boeren.
Gedeputeerde Hester Maij: "Bij de uitwerking van de plannen voor de Natura 2000 gebieden wordt intensief overleg gevoerd met betrokken agrariërs. Veel boeren hebben hart voor hun omgeving en willen meedenken. De mogelijkheden voor de boeren variëren van aangepast agrarisch gebruik, natuurbeheer tot ruilen of verkoop van grond. Ook bedrijfsverplaatsing is een optie. Bij Almelo hebben we daar nu ruimte voor gemaakt."
Met de verkoop van de grond kan de gemeente Almelo tevens haar financiële positie verbeteren. Het gebied aan de noordkant van Almelo is van goede landbouwkwaliteit en bevat 2 woningen en 3 agrarische bouwblokken. Met de transactie is een bedrag van 14,8 miljoen euro gemoeid. Inmiddels hebben meerdere boerenbedrijven interesse getoond.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.