nieuws

Protestantse Kerk viert 500 jaar reformatie

Het is dit jaar 500 jaar geleden dat Maarten Luther zijn 95 stellingen vastspijkerde aan de deur van de slotkerk te Wittenberg. Deze haast mythische gebeurtenis wordt vaak gezien als het begin van de Reformatie en het 'protestantisme'. 
Het wordt gezien als het begin van de Reformatie en dat heeft geleid tot een breuk in de kerk. "De omstandigheden zijn nogal veranderd door de eeuwen heen. Toen waren het barre tijden", aldus predikant Jan Dirk Wassenaar. De Protestantse Kerk viert dit met een estafette van provincie naar provincie. Komende maand worden vanuit de campagne '2017: 500 jaar protestant' tal van activiteiten in Overijssel georganiseerd.
Wassenaar:"Overijssel is een aparte provincie het is hier anders gegaan dan elders rond 1500. Met veel wisseling van constellatie vijf eeuwen geleden. Je zag hier een scheiding tussen de IJsselsteden met Rooms Katholiek en Protestants met veel wisselingen. En daarnaast Oldenzaal als kern dat in Spaanse handen bleef, daar was het overwegend Rooms Katholiek en nu nog steeds. Steenwijk was bijvoorbeeld in 1582 in Spaanse handen (RK) en tien jaar later komt Maurits en de zaak gaat helemaal om."
Wilt u er meer over weten, morgen vindt er vanaf 13.30 uur een provinciale manifestatie plaats, in en om de Lebuïnuskerk van Deventer.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.