nieuws

Reint-Jan Renes: "Als je iets gedaan wil hebben, kun je beter je telefoon even wegleggen"

Hoe moeilijk is het om gedrag van jezelf te veranderen? De in Stokkum geboren Reint Jan Renes schreef er een boek over.
Wie dacht dat gedrag op late leeftijd niet meer te veranderen is, heeft het mis. Volgens Renes kan het best.
"Verslavingen als roken, zijn wel lastig. Maar uiteindelijk kan het soms door een speciale gebeurtenis. En als iets er echt is ingesleten, dan wordt het ook wel moeilijk. Denk aan de wc-bril die niet naar beneden gedaan wordt. Of het dopje op de tube van de tandpasta dat er niet op gedraaid wordt. Als je je ergert aan iemand die zoiets doet en je wilt dat het echt verandert, dan kun je bijvoorbeeld een briefje op de spiegel plakken. Ik doe dat zelf ook bij mijn zoon. Als ik wil dat hij het licht uitdoet, laat ik een briefje achter". 

Concentratie

"Als kinderen aan het leren zijn, hebben ze muziek op. Dat kan afleiden, je komt niet in de diepe concentratie. Huiswerk maken duurt daardoor gewoon langer". En zo is het natuurlijk ook met de mobiele telefoon. Of het schadelijk is, is maar de vraag. Het heeft wel effect, maar of dat alleen negatief is? "Als je iets gedaan wil hebben, kun je misschien wel beter je telefoon even wegleggen", zegt Renes. 

Gedrag van anderen

Renes keek als jongere al naar het gedrag van anderen. Hij ging steeds meer korte verhaaltjes schrijven en kreeg een verzoek van een uitgever om daar meer mee te doen. "Zelf wist ik niet of het wel leuk genoeg zou zijn voor anderen. Maar de uitgever was ervan overtuigd en het boek is er nu. En er zijn veel mensen die het leuk vinden".

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.