Enquête: Veel Overijsselaars niet tevreden over openbaar vervoer

Treinen zijn te vol in de spits, dienstregelingen sluiten niet aan, buslijnen zijn verdwenen: allemaal kritiekpunten van de mensen die de enquête van RTV Oost over openbaar vervoer in Overijssel invulden.

Meer dan de helft van de ruim 1100 ondervraagden is niet tevreden over het openbaar vervoer. 

Bent u tevreden over het openbaar vervoer?  (Foto: RTV Oost)
Bent u tevreden over het openbaar vervoer? (Foto: RTV Oost)

Het grootste deel van de ondervraagden gebruikt de bus of trein in Overijssel. Een klein deel gebruikt de Regiotaxi of buurtbus.

Welke vorm van openbaar vervoer gebruikt u? (Foto: RTV Oost)
Welke vorm van openbaar vervoer gebruikt u? (Foto: RTV Oost)

Diverse klachten

De klachten zijn heel divers. Zo klagen scholieren over overvolle bussen en treinen in de ochtendspits, forenzen hebben vooral last van de slechte aansluiting op treinen naar het westen, vertragingen en opnieuw overvolle treinen. 

Een groot deel van de klachten komt uit het buitengebied. Eén van de deelnemers aan de enquête die in het buitengebied woont meldt: "Jammer dat het openbaar vervoer hier minder gesteund wordt dan in de steden. In de Randstad is het beter geregeld. Ook mis ik een nachttrein tussen Overijssel en het westen."

Sociaal isolement

Bijna een derde van de ondervraagden is volledig afhankelijk van het openbaar vervoer.

In hoeverre bent u afhankelijk van het openbaar vervoer?  (Foto: RTV Oost)
In hoeverre bent u afhankelijk van het openbaar vervoer? (Foto: RTV Oost)

Bij die groep zijn er zorgen: meerdere mensen geven aan dat ze bang zijn voor een sociaal isolement als ze bepaalde locaties niet meer kunnen bereiken met het openbaar vervoer.

Kunt u alle plekken bereiken met het openbaar vervoer?  (Foto: RTV Oost)
Kunt u alle plekken bereiken met het openbaar vervoer? (Foto: RTV Oost)

Op plekken waar geen buslijn meer loopt, zijn wel alternatieven zoals de Regiotaxi, maar die is niet meer door iedereen te gebruiken. 

Vanavond in Overijssel Vandaag om 17.00 meer aandacht voor de enquête, dan kunt u de persoonlijke verhalen zien over de ervaringen in het openbaar vervoer. 

Deel dit artikel:

Reageren