nieuws

Burgemeester steekt hand in eigen boezem na commotie windmolenparken Hof van Twente

Burgemeester Ellen Nauta van de gemeente Hof van Twente
Burgemeester Ellen Nauta van de gemeente Hof van Twente © RTV Oost
Burgemeester Ellen Nauta van de gemeente Hof van Twente heeft in haar nieuwjaarstoespraak aangegeven dat het college van burgemeester en wethouders niet goed gehandeld heeft in het voorbije traject waarin is onderzocht of er windmolenparken moesten komen in het buitengebied.
Ze zegt te snel zijn meegegaan in de daadkracht van externe partijen. Als College werden we verrast door de snelheid waarmee commerciële partijen onze duurzaamheidsambitie wilden invullen.

"We weten nu hoe we het willen"

Je kunt ze misschien geen ongelijk geven, maar het past niet bij de manier waarop wij in Twente met elkaar willen omgaan. Dat hadden we anders moeten doen. Maar ondanks alle onbegrip, is er ook hier hoop. Want duurzaamheid staat nu op onze gezamenlijke agenda en we weten nu hoe we het niet willen.”
De Friese energiegigant De Wolff lanceerde plannen voor drie windmolenparken in tussen Goor en Markelo en diende daarvoor aanvragen in bij de gemeente Hof van Twente. Ook het Enschedese Raedthuys onderzocht de mogelijkheden voor de plaatsing van windturbines. Er kwam een storm aan protest vanuit de bevolking waarna alle plannen door het gebrek aan draagkracht van tafel werden geveegd.

'Touwtje door de brievenbus'

In haar Nieuwjaarstoespraak refereerde Nauta veelvuldig aan het ‘touwtje door de brievenbus’ dat volgens haar gelukkig in haar gemeente ‘die open deur is en blijft’. Ze ging verder in op de fusie van de buitendienstmedewerkers van de gemeente met de SWB die nu opereren onder de naam Gildebor. Daarnaast keek ze terug op het afgelopen jaar waarin de fusiegemeente het 15-jarig bestaan vierde met tal van activiteiten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.