nieuws

Twente heeft koudste nacht van deze winter achter de rug

Strenge vorst
Strenge vorst © RTV Oost / Emiel Geerding
Twente heeft de koudste nacht van deze winter tot nog toe achter de rug. Op vliegbasis Twenthe daalde het kwik afgelopen nacht tot -10,2 graden onder nul.
Op klomphoogte werd zelfs -13,3 graden vorst genoteerd. Dat betekende voor de eerste keer deze winter een strenge vorst, meldt de meteogroup Wageningen. 
Meteorologen spreken van strenge vorst als de temperatuur daalt beneden -10 graden. Daarmee is voor het eerst sinds 21 januari 2016 sprake van strenge vorst in ons land. 

Strenge vorst gemiddeld maar een keer per twee jaar

Strenge vorst komt in ons land niet elke winter voor. Zo kwam het in de winter van 2013-2014 en 2014-2015 nergens in ons land tot temperaturen beneden -10 graden. Tijdens de winter van 2015-2016 lukte het alleen op de weerstations Twenthe, Nieuw Beerta (Oost-Groningen) en Gilze-Rijen (nabij Tilburg).
In De Bilt kunnen we volgens het klimatologisch gemiddelde eens in de twee jaar rekenen op strenge vorst.
Vandaag blijft het koud, op veel plaatsen in de provincie Overijssel komt de temperatuur niet boven het vriespunt uit waarmee we de tweede zogenaamde ijsdag van het winterseizoen beleven. De eerste ijsdag van deze winter was op 29 december 2016.

Sneeuw en ijzel verwacht

Ook komende nacht wordt het koud, maar strenge vorst blijft uit want vanuit het westen komt bewolking opzetten. Rond middernacht begint het in het westen te sneeuwen en in de loop van de nacht en ochtend trekt de sneeuw landinwaarts. Het gaat om lichte sneeuwval bij temperaturen van iets onder nul waardoor de zaterdag zal starten met een dun laagje sneeuw.
Vanuit het westen dringt vooral op hoogte steeds warmere lucht op waardoor de sneeuw in ijzel zal overgaan. Gaandeweg de zaterdag loopt de temperatuur in Overijssel op tot rond het vriespunt, maar in het oosten blijft het tot ver in de middag en misschien wel tot aan het begin van de avond glad door de naweeën van sneeuw en ijzel.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.