IJsselcentrale gaat echt tegen de vlakte, sloop bij Zwolle begonnen

Energiebedrijf ENGIE is begonnen met de sloop van IJsselcentrale Harculo bij Zwolle. De komende maanden worden kleine bijgebouwen gesloopt en bodem en asbest gesaneerd.

Woordvoerder Michael Verheul kan niet inschatten hoe de gehele sloop van de kenmerkende centrale gaat verlopen. "We bekijken de situatie per maand. Wat we wel verwachten, is dat de totale sloop twee jaar duurt."

Grote vorderingen

Veel meer tijd heeft eigenaar van het terrein ENGIE niet, want de vergunning die de gemeente heeft verleend voor de sloop loopt af op 31 december 2018.

Grote vorderingen zijn pas over enkele maanden voor voorbijgangers te zien, bevestigt Verheul. "Dan pas beginnen we aan de buitenkant van het grote gebouw."

'Industrieel erfgoed'

De afgelopen maanden is er veel discussie geweest over de sloop. Mensen gaven aan het kenmerkende gebouw te gaan missen. Daarnaast gingen erfgoedverenigingen Cuypersgenootschap en de Erfgoedvereniging Heemschut samen de strijd aan om het gebouw te behouden.

Volgens beide verenigingen is de IJsselcentrale industrieel erfgoed en dient hij dus als monument behouden te blijven.

Hoge kosten

Op de website harculo.nl, die speciaal voor geïnteresseerden is gecreëerd, legt ENGIE uit waarom er niet wordt gewacht met de sloop tot er een herbestemming bekend is: 'De kosten van onderhoud zijn hoog en er staan geen inkomsten meer tegenover.'

'De gebouwen worden niet meer verwarmd, dus de staat van het gebouw zal achteruit gaan. ENGIE wil niet wachten op het mogelijke verval van de gebouwen. '

Duurzame energieprojecten

De IJsselcentrale werd in 1955 geopend en in de loop der jaren uitgebouwd naar een grote elektriciteitscentrale. Het gebouw staat aan de zuidkant van Zwolle langs de IJssel, bij buurtschap Harculo. De afgelopen jaren werd de centrale slechts beperkt ingezet.

Het terrein blijft na de sloop in handen van ENGIE en wordt gebruikt voor nieuwe duurzame energieprojecten. Wat voor projecten dat zijn, is nog niet duidelijk. Het bedrijf wil daarover in gesprek met buurtbewoners.

Deel dit artikel:

Reageren