Lekker druk op het natuurijs in Haaksbergen

Dik was het ijs niet, maar het kon, in Haaksbergen. Kinderen die onderuit gingen en gewoon weer op stonden, pubers die op gympen het ijs op rennen. IJs dat aan de zijkant nog een beetje brak.

"We zijn sinds 12 uur open", zegt Arjan Waanders van ijsclub IJSCH uit Haaksbergen. "We hebben vanmiddag gemiddeld 100 tot 150 mensen op het ijs. Merendeel daarvan is jeugd. Ik hoop dat de jeugd enthousiast wordt en we jonge aanwas krijgen binnen de vereniging."

Geen schaatsmarathon

IJsclub IJSCH ziet af van verdere pogingen om de eerste schaatsmarathon op natuurijs deze winter te organiseren. Het ijs is niet dik genoeg. Daardoor kan iedereen die wil schaatsen in Haaksbergen gewoon het ijs op. "Dat is fijn, want de marathonschaatsers maken het ijs vaak kapot en dan kunnen wij niet meer goed schaatsen", glunderen twee jonge schaatssters.

Schoenen of schaatsen

Op het ijs zijn veel jongeren te zien met gympen aan. "Ik rende net iets te enthousiast het ijs op en toen ging ik gelijk onderuit", vertelt een van hen. "Maar schaatsen kan ik niet betalen."

"Ooit ben ik ook zo begonnen", lacht Waanders. "Op een dag ruil je de schoenen wel in voor schaatsen."

Breekbaar ijs

Het ijs op de ijsbaan is in het midden steviger dan aan de rand. De twee centimeter die er ligt, houdt de schaatsers wel, maar aan de randen kunnen de schaatsers er nog doorheen zakken. "Gelukkig is het water hieronder niet diep, dus heel erg is het niet als iemand er doorheen zakt", zegt Waanders. "Natuurlijk zijn er wel gewoon mensen aanwezig die eerste hulp kunnen bieden."

Meer over dit onderwerp:
cultuur Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren