nieuws

500 jaar Reformatie: Gelderland geeft het stokje door aan Overijssel

Het is dit jaar 500 jaar geleden dat kerkhervormer Maarten Luther zijn 95 stellingen aan de slotkapel van Wittenberg nagelde. Het luidde het begin van de scheiding van de rooms-katholieken en protestanten in, ook wel de Reformatie genoemd.
En dat viert de protestantse kerk in Nederland met een estafette van provincie naar provincie. Vandaag gaf Gelderland het stokje door aan Overijssel.
Dat stokje werd doorgegeven door Anastasius Velnuanus. Hij was in 1544 pastoor in het Gelderse Garderen en heeft Overijsselaren het protestantisme bijgebracht. 
Velnuanus kwam per boot aan op de kade in Deventer. Karin van den Broeke van de Protestantse Kerk in Nederland onthaalde hem: "De naam Velnuanus betekent de gerezen Veluwenaar. Daarom is hij vandaag ook van Gelderland naar Overijssel gevaren."

Reformatie

De Reformatie wordt het komende jaar elke maand door een andere provincie gevierd. Limburg trapte afgelopen oktober het jaar af. Gelderland volgde en gaf vandaag het stokje door aan Overijssel.
"Het is een stukje belangrijke religieuze geschiedenis. Het is mooi om zo'n historisch moment te gebruiken om even stil te staan bij wat het betekend heeft en wat het nog steeds betekent voor mensen", legt Van den Broeke uit.
De komende maand wordt de Reformatie ook nog gevierd in onder andere Zwolle, Hellendoorn en Raalte. Volgende maand viert Drenthe de scheiding van de rooms-katholieken en protestanten. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.