nieuws

Kabinet trekt extra miljoenen uit voor bewaken spoorovergangen

Het kabinet trekt nog eens 25 miljoen euro uit om tot dusver onbewaakte spoorwegovergangen toch te beveiligen. Sommige overwegen verdwijnen, andere krijgen bijvoorbeeld spoorbomen of worden uitgerust met waarschuwingssignalen.
Dat zei staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en milieu vandaag in de maandelijkse politieke talkshow 'Politiek in de Pol' in Cultuurcentrum De Pol in Diepenheim.
Voor het beveiligen van de overgangen lag al tien miljoen euro klaar, maar staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) doet daar nog eens 25 miljoen bij. Dijksma hoopt provincies en gemeenten zover te krijgen ook wat extra geld op tafel te leggen.

Overijssel
De provincie sloot zich onlangs aan bij een lobby van de noordelijke provincies om de spoorwegovergangen aan te pakken. Nederland telt nog ruim honderd onbewaakte overwegen, waarvan 27 in Overijssel. 
"Die zijn niet per definitie onveilig onveilig. Maar er zijn situaties dat we de onbewaakte overgangen zouden willen aanpakken", zei gedeputeerde Bert Boerman vorige week.

Ongelukken
Vorig jaar ontspoorde bij Dalfsen een trein, na een botsing met een hoogwerker op een bewaakte spoorwegovergang. De machinist van de trein kwam daarbij om het leven.
Eind vorig jaar vielen achttien gewonden bij een aanrijding tussen een trein en een melkwagen op een onbewaakte spoorwegovergang in het Groningse Winsum. Die overweg, waar de afgelopen jaren al tweemaal een dode viel, is inmiddels gesloten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.