nieuws

"Angstcultuur en verziekte sfeer bij ambtenarenorganisatie Noaberkracht"

Angstcultuur, verdeel en heers, wantrouwen, psychische onveiligheid. Nee, dit is niet de aankondiging van spannende thriller op tv. Het zijn de woorden waarmee betrokken de sfeer bij ambtenarenorganisatie Noaberkracht omschrijven.
De woorden verdeel en heers zijn van D66-raadslid Fons Maathuis. "Dat is het ook. De sterksten mogen blijven en de zwakkeren moeten eruit."
Maathuis ziet een machtsblok wat niet weg wil. "Ze beschermen elkaar. Wie hen voor de voeten loopt, die moet weg of die moet een andere functie accepteren buiten de gemeente om."
Maathuis wordt in zijn kritiek op Noaberkracht bijgestaan door een ander raadslid uit Dinkelland, PvdA'er Cel Severijn. "Dat het niet oké is, dat is wel helder. Een angstcultuur? Ja, ik denk het wel."

Zwartboek over verziekte sfeer

Severijn is begonnen met een zwartboek over de verziekte sfeer bij Noaberkracht. "We hebben tien namen, maar niet iedereen wil praten. Sommige mensen zitten nog in een procedure waarvan ze niet weten hoe dat afloopt als ze commentaar leveren op de leiding. Het is een triest verhaal.”
Fons Maathuis probeert keer op keer het reilen en zeilen van de ambtenarij in Dinkelland op de agenda van de gemeenteraad te zetten. Zonder succes. “We worden weggezet als onruststokers en leugenaars. Ik vind dat heel erg."
Bij een onderzoek van de Rekenkamercommissie over Dinkelland Werkt, bleek volgens Fons Maathuis dat er veel mis is bij Noaberkracht. "Mensen van in de 50 hebben daar aan tafel zitten te huilen omdat ze bij Noaberkracht onder druk worden gezet. Dat snap je toch niet in deze tijd?
Maathuis vindt de situatie bij Noaberkracht zo schrijnend, dat hij een vergelijking met de periode in de Tweede Wereldoorlog wel aandurft. "Als je teruggaat naar 1945, dan krijg je heel andere denkbeelden. Maar af en toe zou je wel denken dat het nog steeds zo gebeurt."

Fouten bij reorganisatie

Noaberkracht is een samenwerking tussen de ambtenarij van de gemeenten Dinkelland en Tubbergen. Efficiënter en goedkoper werken is het devies. De reorganisatie is niet goed gegaan, vindt Cel Severijn.
"Mensen hebben geknokt voor hun plek. De beoogde kwaliteitsverbetering van het personeel heeft aan de bovenkant niet plaatsgevonden. Naar beneden toe is wel geprobeerd om lastige mensen eruit te werken. Er vindt kwaliteitsverbetering plaats, maar niet aan de top. Er is een verziekte sfeer."
Fons Maathuis: “Het zijn mensen uit Tubbergen die ons benaderen en zeggen: "Joh we worden knettergek op de werkvloer. We worden onheus bejegend, we worden onder druk gezet. Als raadslid kun je er niets aan doen. Alleen zit ik zo niet in elkaar en dus kaart ik het aan."

"Angstcultuur is er"

Hans van den Heuvel is hoogleraar Bestuurskunde en doet regelmatig onderzoek naar misstanden bij gemeentes. Op basis van interviews die hij heeft gezien, concludeert hij dat er bij Noaberkracht een angstcultuur heerst.
"Mensen zijn bang voor hun psychische veiligheid. Ze vertrouwen elkaar niet. Er worden vreemde opdrachten gegeven." Er is een redmiddel: "Onafhankelijk onderzoek kan heel veel boven water brengen en kan het vertrouwen in de organisatie herstellen."

Onafhankelijk onderzoek

Onafhankelijk onderzoek. Dat willen ook Cel Severijn en Fons Maathuis. "Het liefst een Rekenkameronderzoek. Dat zou je van drie kanten aan kunnen vliegen. Op de kwaliteit van de dienstverlening naar de burgers. De kwaliteit van de dienstverlening naar de raad. En hoe je omgaat met je eigen mensen", legt Severijn uit.
"Het wantrouwen is gewoon heel groot. Als een wethouder zegt dat hij de mensen niet kan vertrouwen, dan roep je misstanden zoals ze er zijn in Dinkelland over je af", besluit Fons Maathuis.

"Geen misstanden"

De directie van Noaberkracht laat weten zich niet te herkennen in het beeld dat Fons Maathuis en Cel Severijn schetsen over de ambtelijke organisatie Noaberkracht.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.