nieuws
OM eist boete van 50.000 euro voor oud-metaalhandelaar in Hengelo

"Het beeld dat opkomt na het doorlezen van het dossier is dat van een verdachte die zich van wetten en regels niets, maar dan ook niets aantrok." Dat zei de officier van justitie vandaag, voordat ze een boete van 50.000 euro en een voorwaardelijke sluiting van het bedrijf eiste tegen de eigenaar van een oud-metaalhandel in Hengelo.
De eigenaar, een 36-jarige man uit Borne, wordt ervan verdacht dat hij in 2014 en 2015 een grote hoeveelheid loodhoudende accu's opsloeg op zijn bedrijventerrein aan de Oude Boekeloseweg in Hengelo. Ook zou de man gehandeld hebben in de accu's, gefraudeerd hebben met milieucodes en handtekeningen op ladingbrieven en gesjoemeld hebben met de boekhouding.
Strenge regels
De opslag van loodhoudende accu's is gebonden aan strenge regels: een bedrijf moet beschikken over de juiste milieuvergunningen en melding doen bij een landelijk meldpunt voor gevaarlijke stoffen, terwijl de handel en vervoer ook gebonden is aan strenge regels. Aan al die regels zou de 36-jarige eigenaar zich niet gehouden hebben.
De man had een vergunning voor de handel en opslag van oud-metaal, maar niet voor milieubedreigend en bodemvervuilend chemisch afval, zoals de accu's. Het bedrijf was er ook niet voor ingericht en de accu's waren niet goed opgeslagen.
Kapotgeslagen
De zaak kwam aan het rollen na meldingen dat accu's kapotgeslagen werden op straat om de metalen tevoorschijn te halen die waarde hadden. Controleurs van de gemeente constateerden al eerder dat de man op onveilige wijze grote hoeveelheden accu's op zijn terrein opsloeg en hadden hem daar ook op gewezen, maar daar deed de 36-jarige eigenaar niets op uit volgens de officier van justitie.
De eigenaar zegt dat hij nooit had begrepen dat hij de accu's niet mocht opslaan, verwerken of vervoeren. Hij ging ervan uit dat accu's gewoon oud-metaal waren, omdat ze herbruikbare metalen bevatten. Daarnaast was de gemeente onduidelijk in de communicatie, zegt de man.
'Geen idee'
Als hij meteen had geweten dat hij fout bezig was geweest, was het nooit gebeurd. De oud-metaalhandelaar zegt dat hij geen idee heeft waar hij het geld van een eventueel op te leggen boete vandaan moet halen, zijn bedrijf ligt al meer dan een jaar stil.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.