nieuws

Eis 1 jaar gevangenisstraf voor brand door kortsluiting in hennepkwekerij

Bewuste hennepkweker
Bewuste hennepkweker © iStock
Een jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf, dat eiste de officier van justitie vanmorgen tegen een 33-jarige Nederlander die in het Duitse Ochtrup woont. De man zou verantwoordelijk zijn voor een grote brand in een bedrijfspand aan de Havenstraat in Hengelo.
Het pand aan de Havenstraat ging op 20 december 2015 in vlammen op. Het vuur was zo hevig dat de brandweer inwoners van Hengelo opriep om ramen en deuren te sluiten. Onderzoek wees later uit dat er een grote hennepkwekerij zat in de hal waar de brand uitbrak en dat kortsluiting in een illegaal afgetapt stroomnetwerk de brand veroorzaakte.

Hal was bedoeld voor opslag fietsen

De 33-jarige man uit Ochtrup was de huurder van de hal. Hij nam de huur van de hal in 2014 over van zijn voormalige schoonvader. Hij wilde de hal gebruiken voor de opslag van ambulante handel, tweedehands fietsen die hij verkocht op markten in Duitsland.
Volgens de verdachte bleek na verloop van tijd dat die handel niet genoeg opleverde. Om een oplossing te vinden verhuurde hij een deel van de hal aan iemand wiens naam hij niet wil zeggen. Hij wist dat die persoon er een hennepkwekerij zou starten, maar zegt dat hij de afspraak had dat de stroom niet illegaal afgetapt zou worden.

Schade vergoeden

Uit onderzoek blijkt dat er niet alleen 885 planten stonden, maar dat er ook een dikke stroomkabel dwars door de hal liep. Die kabel had de verdachte niet over het hoofd kunnen, zien stelt de politie. De man voelt zich niet verantwoordelijk voor de brand, maar zegt wel dat hij de schade van zijn buurman, ruim 24.000 euro, wil vergoeden.
Het verhaal van de man komt ongeloofwaardig over, volgens de officier van justitie. Niet alleen werd de man in 2009 al eens veroordeeld na de vondst van een hennepkwekerij bij hem thuis, zijn vingerafdrukken werden in de afgelopen jaren ook aangetroffen op meterkasten van andere hennepkwekerijen. Onder andere in de meterkast van een kwekerij in een woning aan het Leunenberg in Enschede.

Niet het mannetje van de stroom voor hennepkwekerijen

De 33-jarige zegt dat hij niet 'het mannetje' is die stroom voor hennepkwekerijen aanlegt: "Heb helemaal geen achtergrond met elektriciteit."
Hij ontkent verantwoordelijk te zijn voor de aanleg en de kortsluiting van de hennepkwekerij in het Hengelose bedrijfspand. Een gebruiker van een andere hal in het bedrijfspand vertelde de politie dat hij de 33-jarige nooit bij de hal zag, maar diens voormalige schoonvader en een zekere 'Richard' wel regelmatig naar binnen zag gaan. Op de vraag of de 33-jarige niet gewoon zijn voormalige schoonvader de hand boven het hoofd houdt kwam een nietszeggend antwoord: "Kan niet anders vertellen dat hij dan vooral 's avonds zijn activiteiten had."

Bewuste hennepkweker

Voor de officier van justitie is de zaak helder, de verdachte heeft grote betrokkenheid bij de kwekerij en de brand, maar het bewijs dat hij iets te maken heeft met de kwekerij in Enschede is onvoldoende. De man is volgens de officier van justitie "geen aan lager wal geraakte loser", maar iemand die bewust hennep kweekte. "En die man moet gewoon een jaar achter de tralies verdwijnen."
Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.