UT zoekt oplossing voor treinstoringen en vertragingen

Wetenschappers van de Universiteit Twente krijgen bijna een een half miljoen euro om treinstoringen en vertragingen aan te pakken.

Mariëlle Stoelinga is onderzoeker bij de vakgroep Formal Methods and Tools. Ze wil met het project 'Smart maintenance optimization via big data & fault tree analysis' antwoord krijgen op de vraag waarom spooronderdelen zoals rails en wissels slecht of soms helemaal niet meer functioneren. Zogenaamde faaloorzaken kunnen optreden door zware vrachttreinen, extra belasting, doordat treinen versnellen en afremmen of temperatuurverschillen. Het onderzoek richt zich niet op incidentele oorzaken zoals blad op de rails of bevriezing van bovenleidingen. 

448.000 euro

Er is veel data beschikbaar, onder andere verzameld door NS en ProRail. "Met deze 'big data' kunnen we de situatie op het spoor analyseren en hopelijk verbeteren." Mariëlle Stoelinga krijgt de komende vier jaar 448.000 euro van de technologie-stichting STW. Stoelinga en haar team gaan ervan uit dat storingen en vertragingen in de toekomst dankzij het onderzoek aanzienlijk minder voorkomen. 

Meer over dit onderwerp:
Universiteit Twente ProRail NS Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren