nieuws

Tiny Houses: Klein wonen, maar rijk leven, ook in Overijssel

Klein wonen, maar rijk leven. Dat is voor veel mensen de gedachte achter Tiny Houses, piepkleine maar wel complete en duurzame huizen. In Overijssel zijn ze nog niet, maar de kans is groot dat deze zomer al de eerste Tiny Houses bewoond gaan worden in Zwolle en Enschede.
Tiny Houses zijn er in allerlei soorten en maten. Maar tot nu toe zijn ze voor de wet niet meer dan een caravan, en is het niet mogelijk permanent erin te wonen. De huizen voldoen niet aan het bouwbesluit. Toch staan waarschijnlijk deze zomer al de eerste echte Tiny Houses in Overijssel.

Experimenten

In onder meer Zwolle, Deventer en Enschede zijn er plannen om bij wijze van proef plekken voor Tiny Houses te realiseren. In Zwolle willen Marije Vink en haar partner Vinu Kodippily dolgraag in een Tiny House gaan wonen. Het wordt een klein verplaatsbaar huis, maar wel met alle luxe.
Studenten van Universiteit Twente zijn dat ideale huis nu aan het ontwerpen. Voorwaarde is dat het huis zelfvoorzienend is, en dus niet afhankelijk van een stroomaansluiting of riolering. In februari zijn de plannen klaar en kan de bouw beginnen.

Kennis delen

Marije en Vinu willen niet alleen voor zichzelf een Tiny House. Via het platform Techgirl en Tiny House Zwolle delen ze hun kennis en ervaring met anderen, die ook dromen van een Tiny House, maar zelf niet weten hoe ze het voor elkaar moeten krijgen.
De gemeente Zwolle staat positief tegenover het plan om ergens in de stad een locatie voor Tiny Houses te realiseren, al is op dit moment nog niks zeker.

Tiny Tukker

Ook in Twente zijn inmiddels meerdere wonen in Tiny Houses mogelijk te maken. Leerlingen van Bouwmensen, een opleidingscentrum voor de bouw, hebben de Tiny Tukker gebouwd, een huisje op een trailer, maar wel met alle gemakken van een gewoon huis.
Met het platform Tiny Housing Twente willen de Bouwmensen Tiny Housing promoten. Met de Tiny Tukker laten ze aan gemeenten, woningcorporaties en bouwbedrijven zien dat het goed mogelijk is om een volwaardig huis te bouwen, ook als het niet aan de huidige wetten voldoet.

Wijkje van Tiny Houses

Liefst wil Jan-Willem Adema van Bouwmensen met zijn leerlingen een hele serie duurzame mini-huisjes bouwen, die samen in een soort wijkje komen te staan. Er is zelfs al een locatie op het oog in de buurt van Enschede. In 2018 moeten de eerste huisjes bewoond zijn.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.