nieuws

Officiële opening zwembad Kampen geboycot door zwemverenigingen

Het nieuwe zwembad De Steur in Kampen is vandaag officieel geopend. Voor de gelegenheid kwam de nieuwe naam in roestvrijstalen letters op het gebouw. Wethouder geert Meijering overhandigde symbolisch de sleutel aan de nieuwe exploitant Sportfondsen B.V. Een opening met een zwart randje, want de grootste zwemvereniging Deltasteur was niet aanwezig.
De vereniging heeft de openingsceremonie van het nieuwe bad geboycot uit protest tegen de nieuwe huurtarieven. De vereniging is samen met de duikvereniging Kampen verwikkeld in een heftige discussie over de huur van de baden. Voor de wedstrijden en trainingen moet de vereniging twee tot vier keer meer huur betalen dan in het oude zwembad.

Kritiek zwemverenigingen op gemeente

Dat komt omdat het nieuwe zwembad minder vierkante meters zwemwater heeft. Het nieuwe wedstrijdbad is slechts 25 meter en niet 50 meter, zoals in de oude situatie. Om net zoveel zwemmers in het bad te laten trainen, moet er dus meer zwembad-uren gehuurd worden.
Een probleem voor de verenigingen die het de gemeente Kampen kwalijk nemen dat ze hierover geen goede afspraken hebben gemaakt met de nieuwe exploitant.

Wethouder niet onder de indruk

Wethouder Geert Meijering is niet onder de indruk van de boycot, maar is wel van mening dat beide partijen snel tot een creatieve oplossing moeten komen.
"De nieuwe exploitant is gebaat bij vaste huurders, en de zwemverenigingen zijn gebaat bij een goede prijs kwaliteit verhouding", aldus de wethouder.

Risicovolle exploitatie

"Op de exploitatie van het oude zwembad hebben we jarenlang geld toegelegd, dat wil de gemeenteraad niet meer. Er is gekozen voor een risicovolle exploitatie waarvoor de verantwoordelijkheid volledig bij Sportfondsen ligt. Ik ga er vanuit dat partijen er binnenkort op een goede manier uitkomen", aldus Meijering
De meeste gebruikers zijn blij met het nieuwe zwembad dat in totaal drie bassins telt. Een doelgroepenbad, een 25 meter wedstrijdbad en een recreatiebad. 

Wennen

Hoewel er veel lof is over de bouw en de luxe aankleding van het zwembad met hout en natuursteen, moeten de bezoekers nog wel wennen aan de kleinere baden en het feit dat niet alle drie de baden op dezelfde tijd open zijn.
Volgens sommige zwemmers zijn daar nog verbeteringen in aan te brengen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.