nieuws

Enquête: Studenten reizen veel in overvolle treinen en bussen

Studenten en scholieren maken massaal gebruik van het openbaar vervoer. Gelukkig namen ze ook de moeite om onze enquête over het openbaar vervoer in te vullen. 'Stadse studenten' hebben meer keus, maar moeten vaak staand reizen in overvolle treinen of bussen.
En de treinen en bussen zijn nog voller geworden nu ook mbo-studenten onder de 18 jaar gratis mogen reizen. In Zwolle rijdt vervoerder Syntus daarom sinds kort tijdens de piekuren met een 21 meter lange bus. 

200 plekken in de bus

In de bus is plek voor 200 studenten van Deltion. 35 van hen kunnen zitten. De rest moet staan, maar daar heeft niemand een probleem mee. "Er blijft nu niemand meer achter bij de halte", zegt studente Roos.
Te stipt 
Daniel Lentink uit Enschede vindt dat sommige buschauffeurs te stipt op rijd rijden. Soms rijdt een bus wel vijf minuten eerder weg. Het viel hem op toen hij een aantal weken geleden op krukken liep vanwege een gebroken heup.
Om zijn bus naar huis te halen, ging hij vroegtijdig naar de bushalte. Uiteindelijk moest hij met krukken en al nog rennen om de bus te halen.
Uitvallen trein 
Reizen met het openbaar vervoer is een heel ander verhaal als je dagelijks van Hardenberg naar Emmen moet. Romano Boshove uit Hardenberg studeert bedrijfseconomie in Emmen. Hij miste al eens een tentamen omdat de treinen onverwacht niet reden.
Arriva regelde een bus naar het station van Gramsbergen. "Daar moest ik drie kwartier wachten en daardoor was ik veel te laat Emmen. Het tentamen heb ik niet meer kunnen maken."
Romano is supporter van Heracles Almelo. Hij is aanwezig bij alle thuiswedstrijden. "Ik houd er standaard al rekening mee dat ik vertraging heb. Ik neem altijd een trein eerder." Gaat het dan altijd goed? "Nee, ik heb al eens een wedstrijd gemist door vertraging."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.