nieuws

19 jaar Jan Smit bij Heracles: 'Bullebak, harde werker en Heracles op de kaart gezet'

'Bullebak, harde werker en de man die Heracles op de kaart gezet'. Het is maar een kleine greep uit de reacties die het vertrek van Jan Smit teweeg heeft gebracht. De voorzitter stopt in juli na 19 jaar trouwe dienst als voorzitter van Heracles Almelo en maakte dat bekend op de nieuwjaarsreceptie.

Humphrey Remie

Je kan wel stellen dat hij de grote man binnen de club is, ja", sprak Humphrey Remie op de nieuwjaarsreceptie vandaag in het Polman Stadion. "Hij heeft de club toch op de kaart gezet."
Remie was enigszins verrast, maar zag het toch een klein beetje aankomen: "De man is nu 70. Zoals hij zelf in zijn toespraak zei: "Ik doe dit met mijn verstand, maar niet met mijn hart."

Nico-Jan Hoogma

Nico-Jan Hoogma is de man die jarenlang met Smit samenwerkte en nu het stokje overneemt als het gaat om de onofficiële functie van boegbeeld van Heracles. Al is hij blij dat de huidige voorzitter niet per direct vertrekt: "Gelukkig blijft Jan nog een halfjaar en is hij ook echt de leider. Daarna probeer ik het zo goed mogelijk te doen op mijn manier en we gaan het meemaken."
Beste en slechtste eigenschap?
Hoogma: "Rechtdoorzee, eerlijk. Maar hij is dan ook weer ongeduldig. Af en toe floept hij zonder nadenken dingen eruit. Maar dat is dan dat eerlijke in hem."

Fred Schrander

Iemand die Smit als geen ander kan schetsen is Fred Schrander, zelf het langstzittende bestuurslid van Heracles tot zijn vertrek in 2016. "Ik heb dit 18 jaar samen met hem gedaan en de club gaat hem echt missen."
"Jan komt over als een bullebak, maar eigenlijk is hij van binnen een sociale man. Hij is het boegbeeld van de club, zo hebben we dat 18 jaar geleden ook afgesproken. Daar is Jan ons dankbaar voor geweest."
Jan Smit: "Heracles zit in mijn DNA en ik zal altijd bij de club betrokken blijven"
Jan Smit: "Heracles zit in mijn DNA en ik zal altijd bij de club betrokken blijven" © ANP Pro Shots
Fotograaf: ANP Pro Shots Jan Smit: "Heracles zit in mijn DNA en ik zal altijd bij de club betrokken blijven"

Kees Smit

Ook zijn broer was aanwezig op de nieuwjaarsreceptie en had zich goed voorbereid op het afscheidsmoment: "Ik vroeg altijd aan hem wat ik moest zeggen als de mensen vroeger wanneer hij zou stoppen. Dan zei Jan dat ik de eerste zou zijn die het zou horen. En dat was gelukkig ook zo."
Kees looft de werkwijze van zijn broer: "Hij verzamelde altijd de goede mensen om zich heen. Hij heeft het niet alleen hoeven doen en dat zegt hij ook altijd." 
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.