nieuws

Jan Smit: "Het is voor mij ook emotioneel om weg te gaan bij Heracles"

Het hoge woord is er uit. Maar een dag later voelt het nog niet als een opluchting. Voorzitter Jan Smit vertrekt bij Heracles: "Het blijft voor mij ook een emotioneel moment. Ik ben zo verknocht aan die club. Ik kwam er als kleine jongen met je grootvader en met je vader. Het is nu mijn negentiende seizoen, dat is een hele lange tijd, hoor."
Het moest een keer gebeuren, de scheiding tussen Jan Smit en voetbalclub Heracles Almelo. Jan Smit: "Die voetbalwereld verandert zo snel. Vroeger zat je met onbetaalde voorzitters, dat is nu wel anders. Ik ben de laatste onbezoldigde voorzitter in de Eredivisie, ja. Ik voel gewoon dat de club toe is aan een nieuwe leider."

'Ik wist of ze een hond hadden of hoe de vriendin heet'

Smit noemt zichzelf een echte ondernemer, die elke keer weer nieuwe dingen wil bedenken. "Ik ging dingen op routine doen, dat is niet goed." En daarmee vertrekt een markant persoon uit de voetbalwereld. Een voorzitter die met blij of boos gemoed de kleedkamer binnenstormde. "Daar ben ik wel een uitzondering in. Maar dat kun je alleen doen als je de hele week met die groep optrekt. Ik wist alles van de spelers. Of ze een hond hadden, of hoe de vriendin heet."  

'Dank aan alle supporters'

Een dik boek met allemaal details over 19 jaar Heracles Almelo, zou er kunnen komen. "Daar ben ik al van twee kanten voor benaderd, maar daar moet ik goed over nadenken. Het gaat namelijk niet over Jan Smit, maar over de club. En Heracles Almelo is van de supporters. Ik wil bij deze de supporters bedanken voor de afgelopen jaren."
"Ik ben wel vervangbaar. Die onvervangbare mensen liggen op het kerkhof, dat zeg ik altijd. Daar ligt het er vol mee." Wat de voorzitter het meest gaat missen, is het contact met de voetballers. "Die houden je jong want je moet altijd oppassen dat ze je niet te grazen nemen in de kleedkamer."
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.