nieuws

Buurt roert zich over komst minderjarige asielzoekers in luxe boerderij in Kampen

Bewoners van de wijk De Maten in Kampen zijn niet blij met de mogelijke komst van asielzoekers in een luxe vrijstaande boerderij aan de rand van Kampen.
Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) wil in de boerderij alleenstaande minderjarige asielzoekers opvangen. De boerderij aan de Cellesbroeksweg staat te koop voor bijna 900.000 euro.
Volgens gegevens op de huizenverkoopsite Funda.nl is de boerderij vier jaar geleden grondig verbouwd. Er is onder meer een sauna, een sportruimte en een eigen bioscoopzaal aanwezig.
Het COA wil hier zo'n twintig minderjarige asielzoekers opvangen. De vergunningen daarvoor zijn aangevraagd bij de gemeente Kampen.
Geld niet goed besteed 
Buurtbewoners zijn niet enthousiast. "De boerderij moet verbouwd worden, dat kost meer dan een miljoen. Dat is veel geld voor de opvang van twintig asielzoekers", zegt een buurtbewoonster. 
De bewoners zijn niet tegen asielzoekers, maar ze vinden het niet in verhouding: "De voedselbank zit hier vlakbij, dan is het zuur dat er zoveel geld wordt uitgegeven aan zo'n kleine groep."
Het COA reageert niet vanwege privacy- en veiligheidsoverwegingen voor de asielzoekers die er straks worden opgevangen. Een woordvoerster van het COA meldt dat de buurt via een brief op de hoogte is gebracht van de plannen.
Bij wijkvereniging De Maten weten ze van niets. "Wij zijn helemaal niet gekend in deze beslissing", vertelt Bea Lichtendahl van de wijkvereniging. "Dat neem ik het COA kwalijk. Ze hebben niet netjes gehandeld."
Waardedaling huizen 
Bewoners van de wijk De Maten zijn bang dat de waarde van hun huis daalt. Ook maken ze zich zorgen over de brandveiligheid van de boerderij en de veiligheid van de buurt.
Zorgen zijn er ook bij de manege Kampen. Enkele ouders hebben gezegd dat ze hun kinderen niet meer laten paardrijden, als er minderjarige asielzoekers in de boerderij wonen.

Burgemeester niet ongerust

Burgemeester Bort Koelewijn denkt dat het zo'n vaart niet zal lopen: "Het gaat om jongeren die 24 uur per dag worden begeleid. Onder die omstandigheden is er denk ik geen reden tot zorg."
De gemeente Kampen beslist binnenkort of de vergunningen worden verleend. Het college staat er niet onwelwillend tegenover.
Een groep van 24 bezorgde bewoners, de wijkvereniging en de manage gaan bezwaar maken tegen de plannen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.