nieuws

Een eerbetoon aan een alleenstaande grootmoeder met elf koters in de crisisjaren

"Ze hield niet alleen zichzelf staande, maar ook al haar kinderen. Zonder man, want die overleed toen de elfde op komst was." Schrijver Isis Zengerink is betoverd door de wilskracht van haar eigen grootmoeder. In haar jongste boek genaamd 'In de Ploai', schrijft ze een eerbetoon aan deze moedige vrouw: Hanna Exterkate-Duis.
Het boek is een familiegeschiedenis die zich afspeelt in een turbulente tijd. Die rondom de crisisjaren, voor de oorlog: van 1920 tot 1947. Een tijd waarin het Twentekanaal werd aangelegd, de tijd van werkeloosheid, en later de oorlog. 

Overeenkomsten

Niet alleen in karakter, maar ook in uiterlijk zijn er gelijkenissen tussen de schrijver van het boek en haar grootmoeder. "Ja, dat hoop ik wel. Ik bewonder haar rust en haar grote hart. Maar ik heb geen elf kinderen gekregen, ik heb één zoon gekregen. Pas later ga je meer waarderen hoe ze dat in die tijd allemaal gedaan heeft. Want er was geen vader, er was niet eens een foto van hem."

82 kleinkinderen

Exterkate-Duis blijkt een rijk nageslacht. "We zijn, echt waar, met 82 kleinkinderen. We hebben een warme band met elkaar, en mijn grootmoeder vormde daarin de basis. Iedereen kwam graag bij haar." Op de plek van de boerderij van Hanna Exterkate-Duis heeft een van haar zoons, genaamd Toon, maar liefst 17 kinderen gekregen. "Ja, je kunt wel stellen dat het vruchtbare grond is." 
Het boek 'In de Ploai' is te koop bij lokale boekhandels.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.