nieuws

Aantal misdrijven in Oost-Nederland gedaald; aantal inbraken stijgt

Jaarcijfers politie 2016
Jaarcijfers politie 2016 © RTV Oost
Het aantal misdrijven in de politieregio Oost-Nederland is het afgelopen jaar gedaald met zes procent. Alleen het aantal woninginbraken in de regio is met twee procent gestegen van 9364 naar 9530.
De misdaadcijfers van het afgelopen jaar zijn gepresenteerd op een jaarlijkse bijeenkomst van de politie in Apeldoorn.

Is de politie tevreden?

Politiechef Stoffel Heijsman: "Tevreden kan ik nooit zijn. Achter misdrijven zitten slachtoffers, vergeet dat niet. Er waren in 2016 ongeveer 131.000 misdrijven, maar elk misdrijf kent één of meerdere slachtoffers. Reken maar uit. Tevreden kan ik dus niet zijn, ook al is het aantal misdrijven gedaald."

Het aantal inbraken is gestegen. Hoe zit dat?

"Het is inderdaad lang geleden dat we met een stijging geconfronteerd worden, ook al is het twee procent. Waar wij alert op zijn, is dat dit een kentering is, een omslag de verkeerde kant op. We hebben dit probleem de afgelopen jaren als politie, OM, bestuur en als samenleving stevig aangepakt en het aantal inbraken daalde hierdoor stevig. Dat is een groot succes."
"Dat we op een laag niveau zijn gekomen en dat er op dit moment een kleine stijging te zien is, is beroerd maar nog niet verontrustend. Dat wordt het pas als dit een trend wordt. Overigens is het beeld zeer wisselend: in het district IJsselland ligt die stijging op 11 procent terwijl het aantal in Gelderland-Zuid daalde met 10 procent. Er moeten dan ook lokale invloeden zijn. Hoe dan ook, woninginbraken blijven voor ons een belangrijk item, vooral omdat het een grote impact heeft op slachtoffers", zegt Heijsman.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.