nieuws

Brood op de plank, verf op het doek

Eef de Weerd
Eef de Weerd © onbekend
Toen hij 12 was kreeg hij al een nieuwe tekendoos in ruil voor een stilleven met zonnebloemen van zijn hand. Eef de Weerd werd geboren voor het ambacht van kunstschilder en is samen met Theo Wolvecamp één van de belangrijkste schilders uit onze regio.

Theo Wolvecamp

Eef de Weerd en Theo Wolvecamp waren buurjongens aan de Krabbenbosweg in Hengelo, nagenoeg even oud en ze joegen dezelfde droom na: beiden wilden kunstschilder worden. Gezamenlijk kochten ze schildersmaterialen, maakten ze hun eerste tekeningen en schilderijen. Eef tekende zo goed dat hij al jong werk verkocht. 
De Tweede Wereldoorlog gooide roet in het eten. Nauwelijks achttien jaar oud werd hij opgepakt door de Duitsers en in een kamp aan de Poolse grens te werk gesteld. Na de oorlog ontmoetten Eef en Theo elkaar weer en besloten ze samen naar de kunstacademie in Arnhem te gaan. Maar geldgebrek gaf Eef na een jaar geen andere keuze dan de militaire dienstplicht. Hij belandde in Nederlands-Indië. 

Ans Wortel

Terug in Twente kreeg Eef omdat hij gediend had een beurs waarmee hij weer naar school kond. Hij was de eerste leerling van de AKI in Enschede en ontmoette model Ans Wortel waarmee hij een stormachtige relatie begon. Ze trouwden, kregen 2 kinderen en leefden in bittere armoede. Na een aantal jaren kon Ans de armoede en spanningen niet meer verdragen en vertrok eind jaren '50 met de kinderen naar Amsterdam. Eef belandde in een mentale crisis, werd opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis en kreeg het advies te stoppen met schilderen en alleen nog lichamelijk werk te verrichtten. 

Voor de 3e keer van start

Begin jaren '70 keerde Eef terug naar de ouderlijke woning in Hengelo . Hij trok daar in bij zijn broer Albert, die hem ondersteunde en verzorgde. Voor de derde keer in zijn leven begon hij opnieuw met schilderen. Eef de Weerd schilderde honderden vaak imponerende en levendige werken, hij overleed vrij plotseling in 1989, slechts 63 jaar oud. 
Ter gelegenheid van de negentigste geboortedag van Eef de Weerd is er op de eerste verdieping van het Rabotheater een herdenkingstentoonstelling ingericht. In OverUIt de Kunst op zondag 15 januari verdiept Inga Tjapkes zich in het leven en werk van Eef de Weerd. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.