nieuws

Heemschut maakt bezwaar tegen afwijzing monumentenstatus IJsselcentrale Harculo

IJsselcentrale Harculo bij Zwolle
IJsselcentrale Harculo bij Zwolle © RTV Oost
Erfgoedvereniging Heemschut en de Stichting Cuypersgenootschap hebben bij burgemeester en wethouders van Zwolle bezwaar gemaakt tegen het afwijzen van de aanvraag voor een gemeentelijke monumentenstatus van IJsselcentrale Harculo.
Volgens de erfgoedorganisaties ontbreekt de motivatie van het Zwolse college. Het al of niet toekennen van een monumentenstatus moet voortkomen uit een deugdelijk onderzoek en een gefundeerde belangenafweging.
De gemeente Zwolle grijpt terug op dezelfde afweging die al in 2013 is gemaakt. Het Zwolse college stelt het eigenbelang van eigenaar Engie boven het algemeen maatschappelijk belang, aldus de erfgoedorganisaties.
De cultuurhistorische waarde ligt vandaag de dag zoveel hoger. De waardering voor wederopbouwarchitectuur ligt landelijk gezien nog hoger. Dat geldt juist ook voor de elektriciteitscentrale, vanwege de historie en het belang van deze grootschalige energievoorzieningen en de totstandkoming van het complex via Marshallhulp.
Erfgoedvereniging Heemschut en de Stichting Cuypersgenootschap pleiten voor een zorgvuldige belangenafweging. "Een onafhankelijke analyse kan tot een heel ander besluit leiden."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.