nieuws

Winterweer op komst: tips om veilig op pad te gaan

Winterweer op komst
Winterweer op komst © RTV Oost
Grote kans dat het de komende nacht en dit weekend gaat sneeuwen. Mocht je op pad willen gaan, waar moet je dan rekening mee houden? Wij hebben het voor jou op een rijtje gezet.
Weeronline verwacht dat er op de Sallandse Heuvelrug en in Twente de meeste sneeuw gaat vallen. Lokaal kan op wel vijf tot tien centimeter. Houd hier de voorspellingen in de gaten. 

Op pad, waar moet je op letten?

Mocht je met de auto op pad gaan, maak dan eerst je wagen sneeuwvrij met een daarvoor bestemde sneeuwbezem. Rijden met sneeuw op de auto kan een gevaar voor jezelf of andere weggebruikers vormen als het tijdens het rijden los komt. 

Auto sneeuwvrij maken

Het is belangrijk dat de verlichting van de auto goed zichtbaar is en maak de nummerplaat ook schoon, je bent verplicht om met een leesbare kentekenplaat te rijden.
Wegrijden in de sneeuw kan een uitdaging zijn, probeer gas en koppeling goed te doseren. Een tip: rijd weg in de tweede versnelling, zo is de kans op slippen kleiner.

Drukke spits

De ANWB verwacht dat de ochtendspits in het midden, oosten en zuiden van het land drukker zal verlopen door sneeuwresten. Ook de avondspits zal druk verlopen door het onstuimige weer.
Houd hier onze verkeersberichten in de gaten

En de trein?

ProRail zet morgen extra personeel in om de sporen sneeuwvrij te maken, storingen te verhelpen en gestrande treinen te kunnen wegslepen. Ook de NS zet extra personeel in op stations en in de treinen. 
De verwachting is dat de treinen in Overijssel gewoon rijden. Maar ProRail waarschuwt dat ondanks de extra maatregelen reizigers nog steeds last kunnen hebben van het weer. 
Houd hier de berichten van de NS in de gaten. 

Stoep sneeuwvrij maken

Je bent niet meer verplicht om je stoep sneeuwvrij te maken. Ook het strooien van zout is geen verplichting.
Vroeger waren burgers verplicht om hun stoep en inrit sneeuwvrij te maken. Maar omdat dit niet te handhaven bleek is de verplichting in 2007 uit de Algemene Plaatselijke Verordeningen geschrapt. 

Evenementen afgelast?

Er bestaat natuurlijk een kans dat evenementen zoals een markt of een sportevenement worden afgelast vanwege de sneeuw.
Tot op heden is daar nog niets over bekend. Mocht jij wel een evenement weten dat is afgelast, laat het dan aan ons weten via dit formulier.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.