nieuws

Minder misdrijven in Deventer, maar wel meer woninginbraken

Inbrekers slaan hu slag in Deventer
Inbrekers slaan hu slag in Deventer © Zoonar
Hoewel de criminaliteit in Deventer langzaam afneemt, slaan inbrekers nog steeds volop hun slag in de koekstad.Dat blijkt uit jaarcijfers van de politie.
Het aantal woninginbraken steeg van 243 naar 387, nadat Deventer in 2015 nog een spectaculaire daling met 45% kende. De politie probeert het inbrekers lastig te maken met de invoering van Whatsapp buurtpreventie. 
Buurtbewoners verenigen zich in Whatsapp groepen. Ze informeren elkaar over verdachte situaties. Maar liefst 80% van de opgeloste woninginbraken wordt mede opgelost door oplettendheid van burgers.

Vooral woninginbraken in Diepenveen

Desondanks stijgt het aantal woninginbraken, vooral in Diepenveen, Colmschate-Zuid, Schalkhaar en de Voorstad. 

Er zijn minder auto’s gestolen. In 2015 waren dat er nog 79, afgelopen jaar nog maar de helft (35). Het aantal auto-inbraken steeg echter van 301 naar 406. Ook in parkeergarages. 

Er verder een daling in het aantal aangiftes van fietsendiefstallen van 808 in 2015 naar 630 in 2016.  Vooral bij de stations is aandacht besteed aan preventie en een goede registratie van fietsen, dat maakt de opsporing van fietsdiefstal door de politie makkelijker.

Aanpak geweld blijft prioriteit

Het aantal geweldsincidenten bleef nagenoeg gelijk. Het gaat vaak om huiselijk geweld bij gezinnen met meervoudige problematiek. De lokale partners werken samen met Veilig Thuis hard aan een veilige thuissituatie. Daarnaast heeft de politie te maken met verwarde personen die op straat en bij instellingen onrust veroorzaken. Zij krijgen vaak een combinatie van straf en zorg. 
Ook op de uitgaansavonden is er sprake van geweldsincidenten. De politie blijft samenwerken met de plaatselijke horeca en de gemeente zodat mensen veilig kunnen blijven uitgaan in Deventer.

Meer oplichting

Er is een duidelijke stijging van het aantal aangiftes van fraude. Dat steeg van 87 in 2015 naar 2016 van 133. Mensen krijgen vaker te maken met het niet betaald of geleverd krijgen van online aan- en verkopen via websites. Ook wordt er misbruik gemaakt van persoonsgegevens.

Minder zichtbaar in de cijfers is ondermijning. Dit speelt wel. Crimineel ondernemerschap manifesteert zich overal, ook in Deventer. Het heeft grote impact op de samenleving, maar onttrekt zich grotendeels aan ons zicht. De onderwereld maakt gebruik van voorzieningen van de bovenwereld bij fraude, heling en wietteelt. Het is een maatschappelijk probleem waarvoor gemeente en politie dit jaar met een samenhangende aanpak komen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.