nieuws

Voorzitter Roelof Groen: 'De kans op een Overijsselse Merentocht is 50-50'

De weersvooruitzichten zorgen ervoor dat het hart van menig schaatsliefhebber harder gaat kloppen en de 'ijskoorts' toeslaat.
Voorzitter van natuurijsklassieker de Overijsselse Merentocht is Roelof Groen. Zou die Overijsselse tocht der tochten, die al 20 jaar niet is verreden, dan toch eindelijk doorgaan dit jaar?

Afstand

"Ik weet het niet, de kansen zijn 50-50", aldus Groen.  "Ik lig er gelukkig niet wakker van, die tijd heb ik achter me." Maar Groen draait er niet omheen: het zou mooi zijn als de tocht eindelijk eens verreden zou kunnen worden. "Na 20 jaar wordt dat tijd. Het lastige is dat het een tocht van 200 kilometer is en dat het niet vaak meer voorkomt dat we zoveel afstand aan ijs hebben. Daarom zijn we ook met 150 kilometer ijs al tevreden, dan kan het doorgaan."

Leden

Groen stelt dat de tocht nog altijd leden heeft. "Voor hen zou het natuurlijk helemaal mooi zijn als deze alternatieve Elfstedentocht voor Overijssel verreden wordt. Maar ook niet-leden zijn welkom. "In totaal kunnen zo'n 15.000 mensen starten."
Allemaal zijn ze behept met dat natuurijs-virus. "Tja, het blijft een apart slag mensen die hier van houdt." Maar ook de toeschouwers zien graag dit soort buitensporten. "Omdat het tastbare sport is, je kunt de sporters aanraken en van nabij meemaken hoe ze afzien. Het is de heroïek die aanspreekt."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.