nieuws

Ontuchtverdachte Enschede bekent in rechtbank ineens drie zaken

Rechtspraak
Rechtspraak © PhotoObjects.net
Een opmerkelijke gebeurtenis in de Almelose rechtbank vanmorgen: een 26-jarige verdachte ontuchtpleger uit Enschede bekende na een overleg met zijn advocaat plots drie van de vier zaken waarvan hij verdacht wordt. De man, die in een proeftijd zit na een eerdere veroordeling voor seks met minderjarigen, ontkende kort daarvoor nog uitgebreid alle verdenkingen tegenover de rechters.
De officier van justitie eiste 3,5 jaar en tbs met voorwaarden tegen de man. Daarnaast zou de man een voorwaardelijke straf van 2 jaar die hem nog boven het hoofd hangt moeten uitzitten. De man werd in 2012 veroordeeld tot 4 jaar cel - waarvan 2 voorwaardelijk - wegens vier zedenzaken met minderjarige meisjes.

Sociale media

De 26-jarige Enschedeër deed zich begin 2016 op diverse sociale media voor als de 17-jarige 'Chris Jansen' en zocht contact met meisjes tussen de 12 en 16 jaar oud. Volgens de officier van justitie maakte de afspraakjes met de meisjes en probeerde hij ze vervolgens te verkrachten. Dat gebeurde in zijn auto, maar ook in een flat in Enschede, die hij voor de gelegenheid 'huurde' van een bekende: 30 euro voor een uurtje.
Een meisje van 16 zou eind maart vorig jaar door de man in zijn auto zijn meegenomen naar het buitengebied van Enschede. Daar zou hij de deuren van zijn auto hebben afgesloten en haar misbruikt hebben.

Schriftelijke verklaring

De zaak van het 16-jarige meisje is de enige die de Enschedese ontuchtverdachte niet wil bekennen. De man zegt dat zijn auto rond eind maart, begin april voor reparatie bij een garagebedrijf stond en hij daar ook bewijs van heeft: een schriftelijke verklaring van de eigenaar van het bedrijf.
Die vertelde politiemensen dat hij zich onder druk gezet voelde door de vader van de verdachte ontuchtpleger en na lang aandringen iets op papier zette. Zijn handtekening wilde de eigenaar er niet onder zetten.

Ongeloofwaardig

Voordat de Enschedeër drie ontuchtzaken bekende, hield hij de rechtbank ruim een uur lang ongeloofwaardige verklaringen voor. Zo verklaarde de man dat de ontucht met twee meisjes van 12 en 13 in Hengelo gepleegd waren door een vriend van hem wiens naam hij niet kent.
Die vriend zou niet alleen zijn telefoon gebruikt hebben om 'chickies te regelen', maar ook zijn auto geleend hebben om de meisjes op te halen, het ene meisje op 17 april en het andere op 18 april.
"Ik heb nooit seks met die meisjes gehad. Ik zweer het op alles wat me lief is," zei de man. Het kwam hem op een opmerking van de rechtbank te staan: "Met dat zweren moet u eens ophouden."

Spijt

De bekentenis van de man ging gepaard met een andere bekentenis. In tranen vertelde de 26-jarige dat hij zelf in zijn jeugd in zijn geboorteland misbruikt is door een aantal nichten. De man vertelde ook dat hij veel spijt heeft van wat hij de drie meisjes heeft aangedaan.
Gedragsdeskundigen die de man onderzochten concluderen dat de man diverse stoornissen heeft, waaronder een narcistische stoornis. "Dat betekent dat u zichzelf geweldig vindt" legde de rechtbank de man uit.

Gevaar voor herhaling

De gedragsdeskundigen concludeerden dat er een groot gevaar voor herhaling is en dat de man verplicht behandeld moet worden. Zij adviseren een tbs met voorwaarden, de zogenaamde lichtere variant van terbeschikkingstelling.
Of de rechtbank iets heeft aan het rapport en advies van de deskundigen, zal moeten blijken. De 26-jarige Enschedeër wilde niet meewerken. Dat maakt mogelijk het rapport onvolledig. De man wil zelf ook behandeld worden, alleen hoe die behandeling eruit moet zien, is niet duidelijk.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.