Zorgtechnologie rukt op, maar niet alle technologie wordt even snel geaccepteerd

Zorgtechnologie, e-Health, vindt steeds beter zijn weg naar de woonkamer. Maar niet alle toepassingen worden even makkelijk geaccepteerd. Een noodknop aan halsketting, daar willen veel mensen nog wel aan. Maar een robot in huis nemen om gymnastiekoefeningen mee te doen, dat is een heel ander verhaal.

"Een patiënt is alleen maar tevreden als zo'n robot echt wat toevoegt aan zijn functioneren thuis. Doet die robot dat niet, dan ben je er als patiënt snel klaar mee", vertelt hoogleraar en revalidatiearts Hans Rietman.

E-Healthweek

Op verschillende locaties in Overijssel is deze week aandacht voor e-Health. Revalidatiecentrum het Roessing in Enschede houdt een open dag. Henk Slot uit Vriezenveen is patiënt bij het Roessing. Op de open dag doet hij rek- en strekoefeningen met een robot.

Robot

Leuk? Ja, maar Slot wil zijn behandelaarster niet inruilen voor de robot. "Dat ding is voor veel mensen wel mooi, maar niet voor het personeel. Wat de robot doet, hoeven zij niet meer te doen." Bovendien praat Slot liever met een echt persoon dan tegen een robot.

Iron Hand

Wat verderop probeert Josine de Haan-Hofmeester de Iron Hand uit. Een handschoen met sensoren, waarmee ze voorwerpen steviger kan vastpakken. Josine is enthousiast. "Ik zou zo veiliger boodschappen kunnen doen. Nu vallen de boodschappen niet uit mijn handen."

Omgaan met technologie

Zorgtechnologie kan het leven van bijvoorbeeld ouderen of mensen met een beperking makkelijker maken. Maar dan moet je wel kunnen omgaan met de techniek. Dat is vooral voor ouderen moeilijk, ziet ook Eric Wolkotte van de Twentse Zorgacademie.

"Je ziet generatieverschillen. Maar men is wel nieuwsgierig. Mensen zijn geïnteresseerd in de vernieuwing. Je moet het laagdrempelig houden. Niet eng maken. Dan is men wel bereid om de eerste stap te zetten", legt Wolkotte uit.

Gemeengoed

Hoogleraar en revalidatiearts Hans Rietman ziet e-Health de komende tien jaar een enorme vlucht nemen. "Ik denk dat we nu een periode hebben gehad waarin heel veel dingen zijn ontwikkeld en uitgeprobeerd. Ik zie nu dat de patiënten om oplossingen vragen en dat we technisch in staat zijn om die te bieden."

Over tien jaar hebben we volgens Rietman een zorgwereld waarin e-Health gemeengoed is geworden, náást de reguliere behandelingen."

Meer over dit onderwerp:
Regio Enschede E-health zorg ouderen Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren